- Reklama -

Útočník Pittsburghu Rust si splnil životní sen. Rozhodl sedmý zápas play off

- Reklama -

Životní noc. Tak nějak lze pojmenovat Rustův výkon ve čtvrtečním utkání Pittsburghu a Tampy Bay. Hráč, který je svým statutem stále nováček, a během posledních dvou sezón odehrál v základní části zatím jen 55 zápasů s bilancí pěti vstřelených branek a osmi přihrávek, rozhodl dvěma přesnými trefami sedmý duel konferenčního finále. Nikdo další se k Rustovi nepřidal, dva góly stačily na vydřené vítězství 2:1.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Obě trefy zaznamenal čtyřiadvacetiletý Američan ve druhé třetině. Po utkání obestoupili hlavního hrdinu večera novináři a on se rozpovídal do jejich mikrofonů o svém dětském snu, který se mu právě vyplnil. Rozhodl poslední utkání napínavé série.
„Jako dítě na to pořád myslíte. Ovládnout zápas, jako byl tenhle,“ rozplýval se Bryan Rust.
Po bezbrankové první třetině otevřel Rust skóre v čase 21:55, kdy se trefil z jedné nohy nádhernou ranou do horního rohu Vasilevského brány. Tampa pak po Drouinově brance ve 30. minutě utkání srovnala, jen půl minutku nato však zaúřadoval znovu Rust, jenž protlačil puk do sítě mezi tyčkou a Vasilevského betonem.
„S Rustovou rychlostí jsme schopní držet tempo, on sám ukázal, že umí také zakončit,“ pochválil mladíka kapitán Sidney Crosby, jenž sám vyšel v utkání bodově naprázdno.
Dokonce i trenér Mike Sullivan připustil, že s Crosbym, Maklinem a Kesselem v sestavě nečekal, že Rust potáhne týmovou ofenzivu.
„Nebyl jsem si jistý, že zrovna on bude tím chlapem, nicméně se mi líbí, co přináší týmu, nemůžu být za něj šťastnější,“ řekl kouč.

Poté, co Rust nahradil na pravém křídle Malkinovy formace Erica Fehra, jeho vývoj akceleroval. Ve dvou posledních zápasech, kde Pittsburgh čelil vyřazení, vstřelil Rust tři branky.
„S pukem jsem teď sebevědomý, věřím si vedle svých spoluhráčů. Dal jsem dnes dva góly a mohlo jich být ještě víc, kdybych proměnil další šance,“ mrzelo amerického útočníka.
Rust nepřehání. Ve třetí třetině mu zhatil velkou šanci Braydon Coburn, další obrovskou možnost měl v čase 46:42, kdy přestřelil bránu v situaci dva na jednoho. Moc tedy nescházelo a stal by se prvním nováčkem v historii NHL, který nastřílel v sedmém zápase play off hattrick.
„Určitě jsem ten třetí gól chtěl dát. Ne pro sebe, ale abych dal týmu větší pohodu,“ řekl Rust.
„Je to soustředěný chlap, na tréninku pořád maká, aby se dál zlepšoval,“ pochválil kamaráda brankář Matt Murray. „Předvádí, jak se vyvíjí, dneska měl průlomovou noc, což mě nepřekvapilo. Všichni víme, že je to opravdu dobrý hráč.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -