- Reklama -

Útok hattrickářů. Tarasenka se Schwartzem doplnil proti Buffalu Lehterä

- Reklama -

Až dosud žil trochu ve stínu spoluhráčů z útoku, teď o sobě dal také vědět. Pouhých čtrnáct zápasů potřeboval odehrát Jori Lehterä (na snímku) v NHL, než nastřílel svůj první hattrick. K tomu čistý. Tři jeho branky seřazené hezky za sebou poslaly St. Louis v úterý do pohodlného vedení, které pak spoluhráči ještě navýšili. Bluesmani vyhráli doma nad Buffalem 6:1.
Poté co nastřílel šestadvacetiletý Fin první čistý hattrick v dresu Blues od roku 1998, zamyslel se trenér Ken Hitchcock, co vlastně drželo talentovaného hráč v KHL tak dlouho. „Měl odejít už tak před rokem, to vám říkám zcela upřímně,“ vyjádřil se zkušený kouč.
Lehterä byl draftován St. Louis ve třetím kolem 2008, nicméně setrval dalších šest let v Evropě, než letos 1. července podepsal s Blues smlouvu. Technicky je tedy stále nováčkem. „Bylo v tom hodně důvodů, ale teď jsem tady,“ nerozebíral svou minulost finský centr.
Útok Tarasenko – Lehterä – Schwartz dělá trenérovi radost. Všichni tři mladí hráči jsou nyní na čele týmové produktivity. S 19 body (9+10) vede Tarasenko, jenž letos předvedl několik parádních branek, druhý je s 15 body (6+9) Schwartz, na třetí místo se po úterku vytáhl se 14 body (6+8) Lehterä.
Druzí dva jmenovaní bodovali proti Buffalu třikrát, Tarasenko dvakrát. Celý útok zaznamenal v posledních šesti odehraných duelech dohromady skvělých 25 bodů. Všichni tři byli v utkání s Buffalem svorně vyhlášeni hvězdami večera!
Lehterä se s Tarasenkem dobře zná, hrávali spolu už v Rusku. „Dneska chtěl, abych skóroval. Je to dobrý hokejista a je příjemné s ním hrát,“ řekl Fin. „Posílal mi pěkné přihrávky.“
Lehterův čistý hattrick byl prvním takovým zápisem od 12. října 1998, kdy se trefil třikrát po sobě proti NY Rangers bombarďák Al MacInnis. Blues jsou letos jediným týmem NHL, v jehož barvách nastříleli hattrick tři různí hráči. Samozřejmě jde o již zmiňované borce téhož útoku. Tarasenko se trefil třikrát během čtyřbodové noci 28. října proti Dallasu, Schwartz měl tři góly a nahrávku 18. října v Arizoně.
„Určitě jsou hodně talentovaní a umí tvořit hru,“ pochválil soupeřovu formaci kapitán Sabres Brian Gionta. „Někdy jsme jim dali až moc času a prostoru.“
Obětí řádění produktivní formace se stal na straně Buffala také brankář Michal Neuvirth, jenž inkasoval z 29 střel šest branek. Statistiky gólmanů Sabres kopírují výsledky celého týmu, ty Neuvirthovy jsou ale pořád o něco lepší. Čech (8 zápasů) vychytal dvě výhry a procento úspěšnosti zákroků má 91,5, Švéd Jhonas Enroth (9 zápasů) vychytal jednu výhru a má úspěšnost 90,1.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -