- Reklama -

Už zase? Stempniak byl potřetí v řadě vyměněn při uzávěrce

- Reklama -

Kterýsi hokejista kdysi řekl, že pokud jste často předmětem obchodování mezi kluby, je to důkaz, že je o vaše služby zájem. Lee Stempniak by o tom mohl vyprávět své. Když ho dnes Devils poslali do Bostonu výměnou za čtvrtou volbu v letošním draftu a právo výběru ve druhém kole draftu 2017, bylo to potřetí po sobě, kdy se stěhoval v čase přestupové uzávěrky – a celkově počtvrté v kariéře.
„Změna nemusí být pokaždé k horšímu. Prožil jsem si to už třikrát, jsem připraven,“ hlásil 33letý útočník v neděli odpoledne, jako kdyby tušil… „Většinou zjistíte, že jste byli vyměněni do klubu, který vás chce a chce, abyste hráli dobře. Vybrali si vás kvůli vašim silným stránkám.“
V roce 2010 se takhle přesouval z Toronta do Phoenixu. Předloni z Calgary do Pittsburghu. Loni z NY Rangers do Winnipegu. Jen tenhle neúplný výčet ukazuje, že Stempniak si práci vždycky najde, i když přitom musí často balit kufry. Po dnešním přesunu k Bruins si na seznam svých zaměstnavatelů v NHL zapíše už devátou položku.
„Když jsem byl poprvé vyměněn do Toronta (v listopadu 2008 ze St. Louis, pozn. red.), byl jsem absolutně v šoku. Nechci tvrdit, že jsem přímo stydlivý, ale jsem tišší, než se s lidmi poznám. Přišel jsem do kabiny plné cizích lidí, nechtěl jsem nikomu šlápnout na palec, nevěděl jsem, co očekávat. Byl jsem až příliš opatrný,“ vzpomíná. „Dnes už je to jiné. Je potřeba do toho skočit oběma nohama, to pomůže.“
Před dvěma roky ale i přes svou otrkanost prožíval složité chvíle. K Tučňákům se stěhoval jen pár dnů poté, co jeho manželka přivedla na svět dvojčata.
„Holky se narodily o šest týdnů dříve a pět dnů před uzávěrkou přestupů. Tehdejší generální manažer Pittsburghu Ray Shero se ke mně ale zachoval skvěle. Během tří měsíců, které jsem tam strávil, mě čtyřikrát pustil domů na návštěvu. Samozřejmě to ale nebylo snadné období.“
Loni kvůli výměně nemohl doma oslavit první narozeniny svých dcer, letos je naštěstí uzávěrka přestupů v časnějším termínu. Stempniak se tedy může zítra s klidným srdcem hlásit bostonským trenérům.

Mezi jeho novými spoluhráči bude také zkušený obránce John-Michael Liles, kterého Bruins přivedli z Caroliny výměnou za mladého forvarda Anthonyho Camaru, třetí volbu v letošním draftu a pátou volbu v příštím draftu.
U Hurikánů nastupoval někdejší americký reprezentant ve speciálních formacích pro přesilovky i oslabení a na ledě trávil v průměru dvacet a půl minuty za zápas, ale především v defenzivní roli. V 64 utkáních, které v letošní sezóně odehrál, si připsal 15 bodů.
Lilesovi v létě vyprší čtyřletá smlouva za 15,5 miliónu dolarů.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -