- Reklama -

V Bostonu nechtěný Vatrano se na Floridě parádně rozstřílel

- Reklama -

Na tuhle noc čtyřiadvacetiletý útočník Floridy Frank Vatrano jen tak nezapomene. Jeho tým si s přehledem poradil s nebezpečným San Jose (6:2) a on poprvé v kariéře zaznamenal čtyřbodový večer (1+3). V první formaci si užíval souhru s Jevgenijem Dadonovem a Aleksandrem Barkovem. Gól a tři asistence navíc stihl vyprodukovat za pouhých třináct minut na ledě.



Tři gólové přihrávky zaznamenal také kapitán Barkov, Roberto Luongo podpořil výhru sedmadvaceti úspěšnými zákroky. Panthers tak po sedmi porážkách za sebou zvítězili potřetí v řadě a na přestávku kvůli Utkání hvězd odcházejí v dobré náladě.
Od chvíle, kdy byl Vatrano přeřazen po bok Barkova a Dadonova, nasbíral ve čtyřech duelech celkem šest bodů (3+3). Za posledních sedm zápasů se trefil pětkrát. Jeho aktuální bodový součet činí 26 bodů (16+10). Mimochodem, v asistencích už si vytvořil osobní rekord. Sezónu má rozjetou někam okolo třiceti branek. To je více než slušný počin na hráče, jenž nebyl nikdy draftován a kterého Cats loni získali z Bostonu za volbu ve třetím kole draftu.
„Tak už to v hokeji někdy chodí, že se cítíte dobře a do zápasů jdete sebevědomí. Přesně tak se teď cítím. Teď je před námi desetidenní pauza, ale musíme si formu udržet. Spoluhráči kolem mě mi mou práci usnadňují,“ prohlásil hrdina večera, který je teprve třetím nedraftovaným hráčem v historii floridského klubu, jenž zaznamenal v jednom utkání čtyři body.
Před ním vystřihli podobný kousek v dresu Panthers pouze Jesse Belanger (2+2 proti Washingtonu v roce 1994) a Steven Reinprecht (2+2 proti Anaheimu v roce 2009).
Fanshop týmu
„Vyhráli jsme tři zápasy za sebou proti docela dobrým týmům, a teď přijde přestávka,“ říká Vatrano. Také kouč Bob Boughner je poněkud rozpolcený. „Částečně bych si přál, aby ta pauza nepřišla v době, kdy se nám daří, ale pravdou také je, že odpočinek potřebujeme. Pokud budeme bojovat a hrát tak, jako v posledních zápasech, můžeme situaci v divizi ještě pěkně zamotat,“ doufá kouč a na adresu Vatrana dodává: „Jsem za něj moc šťastný. Velmi tvrdě makal, aby se dostal tam, kde právě teď je. Tohle si zasloužil.“
Celkem od svého příchodu na Floridu rodák z East Longmeadow zaznamenal 34 body v 63 utkáních, zatímco v dresu Bruins nasbíral během 108 zápasů 31 bod a v posledních pětadvaceti duelech za Boston se prosadil pouze dvakrát.
Když ještě působil v organizaci Medvědů, dokázal v sezóně 2015-16 nasázet v AHL úctyhodných 36 branek ve stejném počtu zápasů (36+19, 55 bodů v 36 zápasech). Tento úspěch ale nikdy nedokázal přenést do prvního týmu. Bruins s ním nakonec ztratili trpělivost a za volbu ve třetím kole jej loni poslali na Floridu.
Na slunném jihu chytil Vatrano svou šanci za pačesy a v letošní sezóně neuvěřitelně rozkvetl. Panthers toužili po vyšší produktivitě, kterou měl zajistit především zisk Mikea Hoffmana. Vatrano byl tak trochu výstřelem do tmy, nikdo moc nevěděl, co od něj mohou fanoušci čekat. Jak se zdá, tento krok Pantery mrzet nebude.
Čtyřiadvacetileté křídlo nastupovalo od začátku sezóny převážně ve třetí či druhé formaci, nyní ale Vatrano ukazuje, že dokáže být platný i jako člen prvního útoku. Mít kolem sebe šikovné spoluhráče může pohotovému střelci jen prospět.


Co by za takového Vatrana dali v současné době nevýrazní Bruins. Prakticky od začátku sezóny hledají v Bostonu pravé křídlo do druhé formace k dvojici DeBrusk-Krejčí. Mladíci v této roli zatím nepřesvědčili.
Anders Bjork pořádně nedostal šanci, mantinel přeskakoval výhradně se spoluhráči ze třetí či čtvrté formace (přitom loňskou sezónu začal vedle Marchanda s Bergeronem a vedl si skvěle). Při velmi omezeném času na ledě zaznamenal pouhé tři body, načež si poranil rameno a ve druhé sezóně za sebou musel na operaci. Sezóna pro něj skončila.
Další z mladých talentů, Ryan Donato, také zatím nepřesvědčil, že je už nyní legitimním forvardem do top six. Ani v podání Dantona Heinena, jednoho z největších loňských objevů, to letos není ono. V pohodě a se sebevědomím hrající Vatrano by se tedy Medvědům náramně hodil. Vždyť jen dva hráči Bruins mají letos na kontě více branek (Pastrňák 27, Marchand 19, Vatrano 16, DeBrusk 14, Bergeron 14, Krejčí 10).
Ztratili s ním Bruins trpělivost příliš brzy? Roste z Franka Vatrana obávaný kanonýr, nebo je jeho současná skvělá forma jen krátkodobou záležitostí? Jedno je jisté – pokud budou chtít Panteři ještě zamíchat postupovými kartami, budou jeho góly potřebovat.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -