- Reklama -

V Dallasu vsadili na ex-chicagské posily. Pomůže jim vítězná krev ke kýženým úspěchům?

- Reklama -

Kdyby se rozdávaly Stanley Cupy za nejlépe odvedenou prácfb-chicagoi klubových managementů v průběhu letních měsíců, mužstvo Dallasu by bylo horkým favoritem na letošního vítěze. Zásluhu na tom nese především generální manažer Jim Nill. Ten působí u texaského klubu teprve třetí rok, i za tak krátkou dobu už si ale stačil vybudovat pověst jednoho z nejrespektovanějších mužů ve svém oboru.
Předloni přivedl do Dallasu forvarda Tylera Seguina, z něhož se vyklubal jeden z nejnebezpečnějších střelců v NHL. Minulý rok zlákal do svého týmu bývalého kapitána ottawských Senátorů Jasona Spezzu, kterého krátce na to následoval i jeho spoluhráč Aleš Hemský. A Jim Nill nezahálel ani letos.
Ještě než se otevřela stavidla volného trhu, podařilo se mu formou výměny získat finského brankáře Anttiho Niemiho, který posledních pět let působil v San Jose. Žraloci se chtěli jednatřicetiletého gólmana zbavit za každou cenu a tak kývli i na nabídku, která se jim může vyplatit jen v případě, že budou mít neobyčejné štěstí – za Niemiho totiž získali pouze výběr v sedmém kole draftu.
Dva dny po svém příchodu do Dallasu stvrdil Niemi svůj přestup definitivně, když se s Jimem Nillem dohodl na novém tříletém kontraktu, který mu v příštích 36 měsících vynese 13,5 miliónů dolarů.
Byl to právě finský gólman, který v roce 2010 dovedl Chicago k zisku prvního ze tří Stanley Cupů. A jak se ukázalo, na lov bývalých i současných hráčů Blackhawks se v minulých týdnech zaměřil právě generální manažer Stars. Jako další přišel na řadu útočník Patrick Sharp, který hájil barvy Černých Jestřábů posledních deset sezón. Zkušený forvard zamířil do Dallasu výměnou za obránce Trevora Daleyho a forvarda Ryana Garbutta.

A aby Nill vyvážil ztrátu Daleyho, což byl bezesporu velký zásah do defenzívy Stars, podepsal tuto středu i třetího mušketýra do party, zkušeného švédského zadáka Johnnyho Oduyu. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu přijal nabídku na dvouletou smlouvu s ročním příjmem 3,75 miliónů dolarů.
„Jakmile bylo zřejmé, že se dohodneme s vedením Chicaga na výměně Patricka Sharpa, ihned jsme věděli, že se budeme muset porozhlédnout po nějakém kvalitním obránci. Pokud máte možnost získat hráče kalibru Johnnyho Oduyi, který je velmi zkušeným bekem a navíc pomohl Blackhawks ke dvěma Stanley Cupům, pak podpisem takového hokejisty nemůžete nic pokazit,“ vysvětloval Nill.
Manažer Stars tedy přivedl tři hráče – brankáře, obránce i útočníka – jejichž úkolem bude zacelit největší mezery na soupisce texaského klubu.
Gólman Antti Niemi by měl trochu odlehčit dosavadní jedničce týmu Karimu Lehtonenovi. Ten letos naskočil do 65 zápasů (šestý nejvyšší počet startů mezi brankáři), přičemž mužstvo Dallasu na svých cestách po zámořských stadiónech nacestuje třetí nejvyšší počet kilometrů mezi všemi celky v NHL.
„Už to tak vypadá, že NHL se mění v soutěž, ve které se bez dvou kvalitních gólmanů prostě neobejdete. Když si projdete soupisky všech týmů, tak zjistíte, že ta mužstva, která v posledních letech dosáhla největších úspěchů, měla vždy k dispozici velmi vyrovnaný brankářský tandem,“ řekl Nill.
Kupříkladu letos se v Západní konferenci kvalifikovalo do play off celkem pět klubů, jejichž brankářská dvojka odehrála minimálně 30 utkání.
Niemi bude gólům zabraňovat, od Sharpa se očekávají přesně opačné úkoly. Třiatřicetiletý forvard by měl zaujmout místo v první nebo druhé formaci a vyztužit tak palebnou sílu dallaské ofenzívy, kterou dirigují letošní vítěz Art Ross Trophy Jamie Benn a centři Tyler Seguin a Jason Spezza.

Obránce Johnny Oduya by měl pro změnu svými zkušenostmi vypomoci mladým bekům v řadách defenzívy Stars, mezi kterými letos vyčníval nováček John Klingberg. „Máme na soupisce několik mladých, velmi talentovaných zadáků. Ne vždy se osud přikloní na vaši stranu a z těchto obránců se skutečně stanou plnokrevné opory vašeho týmu, nicméně historie už nám mnohokrát nabídla příklady hráčů, ze kterých vyrostli daleko lepší hokejisté, než kdokoliv předvídal,“ řekl Nill.
Loni se Dallas poměrně nečekaně probojoval do play off. Když pak přes léto posílili texaský klub Jason Spezza a Aleš Hemský, mnozí považovali Stars za černého koně letošního ročníku. Skutečnost však byla značně odlišná. Uvidíme, jestli se další papírově solidní přestupy konečně promítnou i do reálných výsledků.
Úvodní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -