- Reklama -

V kempu Dallasu se objevili i dva Korejci. Nejde jim ale o to hrát v NHL

- Reklama -

V hokejových kempech klubů NHL před každou sezónou se hráči většinou rvou o svou šanci probojovat se do základní sestavy některého z celků NHL. Nejinak je tomu i v přípravě mladíků Dallasu.
Dva z borců jsou ale při nervózním boji o místo na soupisce úplně v klidu – obránce Jong Seo a útočník Sang Hun Šin pocházejí z Jižní Koreje a do zámoří se vydali v podstatě na zkušenou. Proto, aby nasbírali nové poznatky a pomohli k většímu vývoji hokeje ve své zemi.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Je to pro nás skutečně skvělá zkušenost. Můžeme být na ledě a opravdu si zkusit hrát se skutečnými profesionály. A ne to mít jen zprostředkovaně z videí nebo z doslechu,“ pochvaluje si jednadvacetiletý Seo, který v Koreji hraje za univerzitu.


Jeho o rok starší parťák Šin už je zkušenější – nastupuje za korejský tým Anyang Halla, posledního vítěze Asijské ligy. „Neměl jsem zkušenost s tréninky, na kterých se piluje práce s hokejkou a další věci ohledně šikovnosti. To je pro mě nová věc,“ řekl.
Oba se snaží co nejvíce vstřebat každou věc, kterou na nováčkovském kempu Dallasu zažijí a přenést potom své zkušenosti do korejského národního týmu. Už za dva roky se totiž právě v korejském Pchjongčchangu uskuteční zimní olympijské hry a tamní hokejová reprezentace má jako hostitel automaticky zajištěnou účast v hokejovém turnaji.
„Hokej ještě není u nás tolik populární a olympiáda tomu může hodně pomoci. Proto je to pro nás hodně důležité,“ tvrdí Šin a myslí si, že Korejci nejsou o tolik zaostalejší než ostatní. „Předpokládali jsme, že hráči tady budou o dost lepší, ale hlavní rozdíl mezi námi je spíše ve výšce a síle.“
Dallas dává Korejcům prostor už podruhé v řadě, loni přijeli do kempu Stars hned tři hráči z asijské země. Může za to přátelství generálního manažera týmu Jima Nilla s bývalým obráncem NHL Jimem Paekem.

- Reklama -

Ten se v roce 1990 stal prvním hráčem v NHL s korejskými kořeny a o rok později byl dokonce součástí Pittsburghu Penguins, kteří vyhráli Stanley Cup. Zahrál si po té i v Los Angeles a Ottawě, později trénoval tým Grand Rapids v AHL. Ten je farmou Detroitu, kde tehdy působil Nill a tak se oba muži poznali.
V současnosti je Paek koučem korejského národního týmu a před rokem požádal Nilla, jestli by mohli talentovaní korejští hráči přijet do kempu Dallasu.
„Je to dobré pro jejich hokejový program a obohatí to i kluky co jsou tady. Poznáme zase něco z jejich kultury. Kluci se jich vyptávají na spoustu věcí. Loni si naši hráči kluky z Koreje oblíbili a stali se kamarády. A my zase máme šanci podělit se s nimi o naše hokejové zkušenosti,“ je se spoluprací spokojený Jim Nill.
Foto: ScreenShot YouTube

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -