- Reklama -

V úterý se střelecky prosadilo hned sedm Čechů, první trefy v ročníku se dočkali Jágr a Polák

- Reklama -

Výraznou českou stopu nesl včerejší program National Hockey League. V noci z úterý na středu se hrálo deset utkání a hned sedm našich krajanů se v nich dokázalo střelecky prosadit. Trefy Davida Krejčího, Romana Poláka a Ondřeje Paláta přinesly vítězství. Příspěvky Jaromíra Jágra a Martina Erata stačily jejich týmům k zisku alespoň jednoho bodu, veškerá snaha Radima Vrbaty a Jiřího Tlustého přišla vnivěč.
David Krejčí přidal ke své druhé brance v sezóně i asistenci a výrazně se tak zasloužil o vítězství Bostonu 5:3 nad San Jose. Žraloci sice vedli po čtyřiceti minutách 3:2, domácí ale třemi góly v poslední třetině otočili skóre a zvítězili 5:3. Rodák ze Štenberka pečetil výsledek střelou do prázdné branky. Mezi hlavní tahouny bostonské ofenzivy patřili Torey Krug (1+2) a Milan Lucic (0+3).
Dva kanadské body si z českých hráčů připsal už jen Jaromír Jágr. Povedlo se mu to v utkání proti New Yorku Rangers, prohře svého týmu 3:4 v prodloužení však nezabránil. I díky Jágrově přesilovkové trefě  a asistenci vedli Devils až do 50. minuty 3:1. Jezdci však zabojovali a brankami Chrise Muellera a Ricka Nashe si vynutili prodloužení, které ukončil Kevin Klein.
První branku v letošní sezóně si stejně jako Jágr připsal i Roman Polák. Na rozdíl od kladenského odchovance měl Polák po utkání mnohem více důvodů k oslavám. Jeho Toronto zvítězilo na ledě New Yorku Islanders 5:2 a český bek si připsal rozdílovou branku. Ostrované sice vedli po první dvacetiminutovce 2:1, hosté ale čtyřmi góly v druhé třetině rozhodli o osudu utkání. Dva puky poslal za záda Jaroslava Haláka Phil Kessel (2+1), k němuž se připojili již zmiňovaný Polák a David Clarkson.
Nejlepším možným způsobem odčinil Ondřej Palát své zaváhání v nedělním utkání proti Edmontonu, když tři a půl minuty před koncem třetí třetiny špatně rozehrál puk ve vlastním obranném pásmu a Oilers vstřelili vítězný gól. V utkání na ledě Calgary se třiadvacetiletý křídelník trefil v prodloužení a rozhodl o výhře Lightning 2:1. Palát byl vyhlášen třetí hvězdou utkání, nejvíce zazářil jeho spoluhráč Jevgenij Nabokov, jenž podpořil úspěch Tampy 22 bezchybnými zákroky.
Posledním týmem soutěže, který má na kontě vítězství nulu, jsou Hurikáni z Raleighu. Carolina padla popáté za sebou, když nestačila na Winnipeg. Ten sice vyhrál hned první zápas v sezóně, ale potom přišla série čtyř proher, kterou přerušilo až včerejší vítězství 3:1. Tučným písmem se pod něj podepsali Andrew Ladd, Adam Lowry a Dustin Byfuglien. Ondřej Pavelec kryl 21 střel, překonal ho pouze Jiří Tlustý, jenž v 8. minutě zužitkoval přesilovou hru.
V duelu proti týmu, jehož dres oblékal téměř jedenáct sezón, byl Martin Erat hodně vidět. V čase 47:42 poslal Arizonu do vedení 3:2, když dorážkou z bezprostřední blízkosti potrestal vyloučení obránce Nashvillu Ryana Ellise. Hosté ale o 21 sekund později vyrovnali a stav 2:2 vydržel až do konce prodloužení. V samostatných nájezdech se rodák z Třebíče neprosadil a Coyotes nakonec prohráli 3:4. Nejlepším hráčem na ledě byl Ellis. Třiadvacetiletý Kanaďan měl prsty ve všech brankách Nashvillu, jeden dal, na dva nahrál a proměnil i rozhodující penaltu.
Radim Vrbata je spolu s Tomášem Plekancem a Jiřím Tlustým nejlepším českým střelcem dosavadního průběhu NHL. V nočním utkání na ledě Dallasu vsítil svou čtvrtou branku, prohře Vancouveru 3:6 ale nezabránil. Vrbata se prosadil ve 24. minutě s přispěním dvojčat Sedinových. Hosté se díky elitnímu útoku probrali až za hrozivého stavu 0:5, v následujícím průběhu hry jim to ale stačilo už jen na korigování výsledku. Ofenzivu Stars dirigovali Erik Cole (2+0), Tyler Seguin, Jamie Benn a Ryan Garbutt (všichni 1+1).
Ani návrat Pavla Dacjuka do sestavy Detroitu neodstavil Andreje Nestašila na druhou kolej. Český forvard se sice udržel v sestavě Red Wings určené pro úterní duel v montrealské aréně Bell Centre, na jeho konci však neodcházel do kabiny zrovna moc nadšený. Hosté podlehli nejlepšímu celku soutěže 1:2 v prodloužení. V čase 60:56 o tom rozhodl David Desharnais, u první branky Habs, kterou tři minuty před koncem základní hrací doby vstřelil Alex Galchenyuk, asistoval Tomáš Plekanec. Forvard Montrealu Jiří Sekáč poprvé v ročníku sledoval spoluhráče z lože vyhrazené pro zdravé náhradníky.

Příští zápas v TV: Pittsburgh – Philadelphia, st/čt 22. říjen, 02:05, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -