- Reklama -

Válka nebo mír? V St. Louis řeší ochranu vlastních hráčů

- Reklama -

Bít, či nebít? To je otázka pro hráče St. Louis před dnešním domácím zápasem, ve kterém přivítají mužstvo NY Islanders. V sestavě hostí totiž nebude chybět útočník Anders Lee, jehož jméno si fanoušci Blues dobře pamatují z posledního vzájemného střetu obou celků, jenž byl na programu jen šest dní zpátky.
Čtyřiadvacetiletý Američan sestřelil v polovině zápasu obránce St. Louis Carla Gunnarssona (na snímku), který se od té doby potýká s otřesem mozku. Oddělení pro hráčskou bezpečnost sice Leeho pokáralo, ovšem žádná suspendace se nekonala.
Bluesmani ztrácejí pět bodů na čelo Západní konference a pouze jediný jim chybí k tomu, aby dobyli trůn Centrální divize. Jenže domácí fanoušky zajímá jediné – bude Gunnarsson pomstěn?

„Určitě je nebudeme šetřit, to v žádném případě. Ale nesmíme udělat nic hloupého. Nechat se vést emocemi ničemu neprospěje, zvláště v době, kdy je Západní konference nesmírně vyrovnaná a každý bod má cenu zlata. Nebudeme nahánět protihráče jako divou zvěř, zatímco nám utkání proklouzne mezi prsty. Ovšem určitě dáme Leemu na vědomí, co si o něm myslíme,“ řekl útočník Ryan Reaves.
Ale bude to stačit? Jen v posledních dvou týdnech si prošli testy kvůli podezření z otřesu mozku hned tři hráči Blues. Koncem listopadu byl na ledě Minnesoty sestřelen útočník T.J. Oshie, když si na něj vyšlápl domácí bek Marco Scandella. Minulý čtvrtek, tentokrát na ledě Nashvillu, dostal podobný pozdrav od domácího celku zadák Ian Cole, když ho knockoutoval obránce Anton Volčenkov. A jen dva dny na to šel k zemi i Gunnarsson.
A jaké byly tresty? Přímo ve hře byl potrestán pouze Scandella, který dostal dvě minuty za úder do hlavy. Stejně jako Lee pak zaplatil ještě pokutu. Volčenkov nebyl penalizován vůbec, jelikož liga nakonec nesuspendovala ani jednoho z trojice hříšníků.
„Tři takové střety během čtyř utkání budí dojem, že situace začíná být kritická,“ řekl generální manažer Blues Doug Armstrong, který o každém případu hovořil s ředitelem Oddělení pro hráčskou bezpečnost Stephanem Quintalem, bývalým obráncem St. Louis. „Stephane měl jasný názor na každý z oněch tří střetů. Tuhle upřímnost respektuji. I když jsme s konečnými verdikty nesouhlasili, oceňujeme způsob, jakým bylo Oddělení pro hráčskou bezpečnost otevřeno dialogu.“
A co si myslí o případu Lee versus Gunnarsson? „Největším zklamáním pro mě bylo to, že Lee nebyl potrestán přímo v zápase. Není to o tom, že jsme nedostali příležitost k přesilové hře. Pouze chcete mít ten pocit, že hráči jsou chránění proti takovým úderům.“
I když zámořská soutěž pokročila při řešení podobných situací, faktem zůstává, že v poslední době takto nebezpečných střetů výrazně přibývá. Jen Scandella, který si vyšlápl na Oshieho, se toto úterý prezentoval podobně kontroverzním hitem, když poslal k zemi útočníka NY Islanders Brocka Nelsona. Tentokrát už byl suspendován na dva zápasy.
„Byl jsem suspendovaný, platil jsem pokuty. Už mám v tomto ohledu nějaké zkušenosti. A suspendace je jednou z mála, možná dokonce jedinou cestou k tomu, jak hráče účinně trestat. Nehrají zápasy, nedostávají plat. Nejvíce pak trpí jejich vlastní tým, protože vysedáváním v hledišti mu moc nepomůžete,“ řekl útočník Blues Steve Ott.
Přesto se asi nelze divit fanouškům St. Louis, kteří volají po pomstě. Pokud není liga schopna potrestat viníky, měli by to podle nich vzít do rukou sami hráči. „Křičel jsem na něj, když seděl na střídačce. Skočil na led, ale trenér Mike Yeo ho okamžitě stáhnul zpátky. V dalším průběhu zápasu už si dávali pozor, aby ho nenasazovali proti mně. Moc jsem toho udělat nemohl,“ popsal situaci Reaves, který chtěl ztrestat Scandellu.

„Pokud se staneme popudlivým týmem, bude vás to pak provázet každým střetnutím. Protože zápas co zápas si najdete důvod, proč někoho napadnout. Pak se to bude protahovat do té míry, že frustrace hráčů přebije vše ostatní,“ řekl trenér Ken Hitchcock.
„Už jsem to zažil. Trénoval jsem týmy, které nebyly schopny sehrát jednu slušnou třetinu. Nikdy nenašly svůj herní rytmus, protože hráči reagovali horkokrevně na každého, kdo se jich jenom dotknul.“
„Sezóna je dlouhá. Hráči samozřejmě vnímají tyhle křivdy, ale musí se s tím naučit žít. Pokud budeme přehnaně reagovat na každou podobnou situaci, pak ztratíme koncentraci a námi vytyčené plány budou v troskách,“ dodal Hitchcock.
„Některé hity by se měly promíjet, na jiné by hráči měli reagovat. Zůstává na jejich posouzení, kde je ona hranice zlomu. Ale já nikdy nehrál NHL, takže mi nepřísluší někoho poučovat. Je snadné sedět a křičet ‚Teď sejmi toho a tamtoho hráče,‘ ale realita bude trochu složitější,“ řekl Armstrong.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -