- Reklama -

Vánoce u polárního kruhu? Stejné jako jinde

- Reklama -

Před pár dny si hrdě vyvěsil na twitterový účet, že už je pět roků čistý. V prosinci 2010 udělal Jordin Tootoo první krok na složité cestě odvykání od alkoholové závislosti. Oproti jiným má tedy útočník New Jersey důvod navíc pokládat vánoční svátky za období klidu. Malou vadou na kráse je jen skutečnost, že je málokdy tráví se svými nejbližšími.
NHL má sice během Vánoc přestávku, ale ne tak dlouhou, aby si 32letý zastánce tvrdého hokeje mohl dovolit riskovat cestu do rodného Rankin Inlet ležícího asi 400 kilometrů od severního polárního kruhu.
„Vzhledem k počasí, které tam panuje, nikdy nevíte, jak by to dopadlo. Kdykoliv může přijít bouře, která vás může uvěznit na tři nebo čtyři dny,“ říká. „Při poslední výluce v roce 2012 jsem se dostal domů na svátky poprvé za třináct let. Pro tělo to byl šok. Dole v Nashvillu bylo celou dobu pět až deset nad nulou a nahoře je mínus 45.“


V rozhovoru pro NJ.com první zástupce inuitské komunity v NHL alespoň prozradil, jaké vánoční zvyky se dodržují v království věčného ledu.
„Jsou docela tradiční jako všude jinde, jen s tím rozdílem, že venku je deset stop sněhu a padesát stupňů pod nulou. Ale ani to nezabrání lidem v radovánkách. Pořádají se společné akce jako taneční zábava nebo hry ve společenské místnosti,“ líčí Tootoo. „V tomhle ročním čase se snažíte dát lidi dohromady. Každý sice nevychází s každým, ale v tuhle dobu si přejeme ocenit práci druhých, abychom drželi pospolu.“
Rankin Inlet je městečko, které obývá asi dva a půl tisíce lidí. Seznam místních známých rodáků čítá především politiky zastupující Inuity na různých úrovních kanadského parlamentního systému. Nejdále to dotáhl Jordinův bratranec Hunter Tootoo, kterého si před měsícem vybral nový kanadský premiér Justin Trudeau do své vlády jako ministra pro rybolov, oceány a pobřežní stráž.
Na politiku však v rozhovoru s útočníkem Devils řeč nepřišla, držela se odlehčených vánočních témat.
„Zdobíme domy stejně jako jiní, jen nemáme živé vánoční stromky. Každý má umělý, protože u nás na severu žádné stromy nerostou. A nemyslím, že by je někdo dopravoval letecky,“ říká Tootoo.
Pokud jde ale o sváteční pokrm, situace je jiná. „K večeři máme krocana. Tradičního místního jídla je dostatek, ale při takovýchhle výjimečných příležitostech si chcete dát od normálního jídla oddych a naservírovat něco z jižních oblastí.“
Foto/Photo by: moneycoach/Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -