- Reklama -

Ve stopách táty. Matthew Tkachuk vzal NHL útokem

- Reklama -

Dodnes poslouchá rady svého otce, ale během pár měsíců už si sám stihl udělat v National Hockey League jméno. Přestože se v souvislosti s Calder Trophy nejčastěji skloňují jména Matthews, Marner, Laine, Werenski nebo Nylander, útočník Calgary Flames Matthew Tkachuk se do tohoto souboje svými výkony hlásí také.
„Všichni jsou to skvělí hráči, ale stejnou pozornost si zaslouží i Chucky, za to, co všechno našemu týmu přináší,“ má jasno gólman Flames Chad Johnson. „Možná, že nabízí něco trochu jiného než ostatní kluci, ale je pro nás stejně cenný jako oni pro svůj tým,“ dodal s odkazem na to, že Tkachuk, to nejsou jen nádherné góly a asistence.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Samotný syn slavného otce ale chvalozpěvy krotí. „Nejsem ani blízko tomu, abych byl ve stejné kategorii s klukama jako Matthews, Laine, Marner nebo Werenski,“ tvrdí skromně. „Vůbec o tom nepřemýšlím. Snažím se být důležitou součástí našeho týmu a přispívat co nejvíce, to mi stačí,“ nenechá se zatáhnout do úvah o Calder Trophy. „Jediné, co potřebuji, je sebevědomí. Nepotřebuji, aby mě lidé plácali po zádech,“ dodala šestka letošního draftu.
„Musíme si uvědomit, že je mu teprve devatenáct. Když mi bylo devatenáct, vůbec jsem nevěděl, co je to bránění,“ říká asistent trenéra Martin Gelinas. „Matt brání, chodí do míst, kde to bolí. Bojuje s obránci, kterým je třicet, pětatřicet let, a mají hromadu zkušeností. A co je zřejmě nejvíce přehlíženo, je jeho vysoká hokejová inteligence. Cokoli mu chcete sdělit, stačí to říct jednou,“ chválí Gelinas.
„Vůbec se nebojí, to vidí každý. Pamatuju si svůj první rok. Vždycky je to velký skok a většina kluků je ze všeho vykulená, ale Chucky ne,“ přidává se s obdivem spoluhráč Michael Frolík. „Matthews a spol. zvedají diváky ze sedadel, jejich výkony jsou ohromující. Ale Matt je trochu jiný typ hráče, proto je možná trochu v jejich stínu. Ale sezóna je ještě dlouhá a nemyslím, že by měl zpomalit,“ dodal český forvard.
„Vždycky jde rovnou do branky, vletí do každé skrumáže, je silný na puku, kolem mantinelů, v rozích. Na svůj věk je velmi vyspělý. Jsme rádi, že ho máme v sestavě a nemusíme hrát proti němu,“ vypočítává Frolík Tkachukovy přednosti.
„Ty ostatní kluky tolik nesleduju, ale Matt pro nás dělá spoustu dobrých věcí,“ říká na adresu svého svěřence kouč Glen Gulutzan. „Je úžasné, jak oboustranným hráčem ve svém věku je, vždy odvede svou práci,“ dodal Gulutzan. „Není to zákeřný hráč, je jen velmi soutěživý,“ zastává se mladíka kouč.
„Když jste skvělí v jedné věci, přitahuje to pozornost. Ale když vynikáte ve všem, zdá se, že žádná činnost nevyčnívá nad ostatní. On je prostě dobrý, rád ho sleduji,“ říká Chad Johnson. „Jen málo hráčů je tak houževnatých, přitom je navíc velmi, velmi šikovný,“ myslí si gólman Plamenů.

„Je to výjimečný hráč. Zda by se o něm mělo mluvit v souvislosti s Calder Trophy? Zcela jistě. Je úžasné, jaký je na něj spoleh ve všech aspektech hry,“ tvrdí jednoznačně Gelinas.
Dennis Wideman zažil jako hráč ještě Mattova otce. V roce 2005, kdy byl spoluhráčem Keithe Tkachuka, pobíhal tehdy osmiletý Matthew často po kabině. „Keith byl hodně hlasitý kluk, vždy vám dal najevo, co si myslí,“ vzpomíná Wideman, kterému tehdy bylo dvaadvacet. Mladšího Tkachuka prý nemusí v šatně Flames příliš usměrňovat. „Hraje výborně. Snažíme se, aby se držel při zemi, ale nemusíme mu toho moc říkat, je to dobrý kluk. Táta ho dobře vytrénoval. Matt rozumí hře a ví, jak se má chovat, zvláště když je v lize nový,“ dodal zkušený obránce.
„Vždycky jsem mu říkal, že ho musí nejprve přijmout kabina, než se dostane na led, aby ukázal svůj talent. Vždy je třeba dělat správné věci. Pokud si nezasloužíte respekt veteránů, nezáleží na tom, jak dobří jste na ledě,“ říká Mattův otec Keith. „Myslím, že si vede dobře. Ví, kdy má mluvit a kdy má být zticha, ví, jak se chovat k lidem,“ dodal.
„Pořád ho budou srovnávat s tátou. Matthew je plně oddán hře, do každého zápasu jde naplno. Má kvality, kterými mnoho jeho vrstevníků neoplývá,“ říká bývalý gólman NHL Kelly Hrudey.
„Mluvím s tátou skoro po každém zápase. On chápe, že není mým trenérem, ale říká mi některé věci, protože si tím sám prošel. A samozřejmě jsou to dobré rady,“ říká Matthew Tkachuk. „Zavolá mi a ptá se na různé věci, tak mu řeknu svůj názor. Je škoda, že se naše komunikace odehrává nejčastěji po telefonu, protože je pryč z domu. Ale hraje NHL, tak to prostě je,“ říká rodič Tkachuk.
Toho může těšit, že jeho syn má našlápnuto k tomu, aby v historii slavné soutěže zanechal svou vlastní výraznou stopu, podobně jako jeho táta. Chvála se na něj valí ze všech stran už teď.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -