- Reklama -

Velký den pro Ottawu. Karlsson kapitánem, Ryan podepsal na sedm let

- Reklama -

Čtvrteční den ještě neskončil, ale pro celek Ottawa Senators už se 2. říjen 2014 zapsal do historie. Zdroje ze zámoří naznačovaly, že klub na dnešek chystá zásadní prohlášení, což se nakonec potvrdilo. Spekulovalo se zejména o třech možnostech. Klub měl podle původních odhadů jmenovat novým kapitánem týmu Erika Karlssona, oznámit prodloužení smlouvy s útočníkem Bobbym Ryanem nebo ohlásit odstoupení nemocného generálního manažera Bryana Murrayho z funkce. Nakonec se potvrdily první dvě možnosti.
Karlsson kapitánem? Logická a správná volba
Hvězdný obránce Erik Karlsson byl dnes představen jako devátý kapitán v historii organizace Senators. Čtyřiadvacetiletý švédský zadák tak ve funkci nahradí Jasona Spezzu, který byl v létě vyměněn do Dallasu. Spezza vykonával funkci kapitána pouhou jednu sezónu, v případě Karlssona by se však mělo jednat o záležitost mnoha dalších let. Nově jmenovaný lídr tak navazuje na odkaz svého staršího krajana Daniela Alfredssona, jenž nosil v Ottawě céčko dlouhých čtrnáct let. Jako zástupci kapitána zůstávají zkušení Chris Phillips a Chris Neil.


Karlsson dnes poděkoval bývalým i současným spoluhráčům za to, že mu pomohli stát se takovým hráčem, jakým dnes je. „Vlastně jsem trochu nervózní a nevím, co říci. Je to dobrý pocit a pro mne ohromná pocta být kapitánem v kanadském týmu. V tohle jsem ani nedoufal, když jsem do Ottawy přicházel, ale tuto roli přijímám a těším se na odpovědnost, která s tím přichází. Právě teď jsem velmi šťastný muž a jsem natěšený na novou sezónu,“ řekl ke svému jmenování.


Generální manažer Sens Bryan Murray uvedl, že jmenování Karlssona dává smysl a bylo logickým krokem, protože klub měl vždy v plánu učinit tohoto hráče lídrem kabiny.
„Věděli jsme, že v blízké budoucnosti z něj bude kapitán. Nakonec jsme se rozhodli, že pokud se jím má stát, tak proč ne teď. Jeho osobnostní růst mimo led, jeho přístup, rozhovory, které jsme spolu vedli a fakt, že je opět naprosto zdráv a chce být ústřední postavou tohoto týmu, to jsou hlavní důvody našeho rozhodnutí,“ řekl Murray.
„Ze všeho nejdůležitější ale bylo, že jsme zkrátka cítili, že právě on je tím pravým. Je to osobnost, která je schopna převzít vedení, má vliv na ostatní. Zajímá se o spoluhráče, je starostlivý a pozorný,“ dodal generální manažer.
Karlsson je držitelem Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL z roku 2012 a není pochyb o tom, že je v současnosti hlavní tváří klubu z hlavního kanadského města. Ve čtyřiadvaceti letech je zhruba o pět let mladší, než je průměrný věk kapitána v současné NHL.
Bobby Ryan prodloužil o sedm let
Neméně významnou událostí jako jmenování nového kapitána byl podpis na smlouvě amerického útočníka Bobbyho Ryana, který z něj učinil nejlépe placeného hráče týmu.Ryan k podpisu nové smlouvy uvedl, že nebylo moc co řešit. Se svou snoubenkou si Ottawu zamilovali.
„Tohle je místo, které bychom rádi nazývali domovem, místo, kde bychom mohli založit rodinu. Vše, co jsme tu za poslední rok prožili, tomu nasvědčuje,“ řekl Ryan. „Jsme velmi rádi, že jsme byli schopni tuto dohodu uzavřít. Slibuji, že do toho dáme každý večer úplně všechno,“ dodal.


Klub se tak vyhnul možnosti, že by se Ryan stal příští rok v létě nechráněným volným hráčem a mohl by si vybírat ze všech nabídek. Detaily smlouvy jsou následující: délka trvání sedm let počínaje sezónou 2015-16, celkový výdělek 50,75 milionu dolarů, z platového stropu se bude odečítat každý rok 7,25 milionu.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -