- Reklama -

Velký večer pro Thorntona s Karlssonem

- Reklama -

Bylo to, jako by vrátil čas o nějaký ten rok zpátky. Téměř čtyřicetiletý veterán Joe Thornton byl ve třetím utkání série se St. Louis u všeho podstatného, co se v základní hrací době událo.



Nejprve dvakrát skóroval, čímž zdvojnásobil své gólové konto v letošním play-off, aby pak minutu před koncem asistoval u vyrovnávací trefy Logana Couturea, který poslal zápas do prodloužení.
Tři body v jednom zápase, to je výkon, na jaký byl zvyklý ještě před pár lety. Letos ale tým táhnou jiní, zejména Couture, Hertl, Meier, Burns či Karlsson. Klubová ikona nastupuje až ve čtvrté formaci a chodí na led také jako součást druhé přesilovkové řady.
Fanshop týmu
Sám si moc dobře uvědomuje, že už není, co býval. Už to není ten dominantní hráč. Přesto tenhle „Jumbo Joe“ stále dokáže přispět svou troškou do mlýna, což včera předvedl měrou vrchovatou.
A v kabině Sharks je ceněný především jako zkušený lídr a učitel, ostatní k němu vzhlížejí. Není žádným tajemstvím, že celý tým hraje i pro něj, aby se na sklonku kariéry mohl napít šampaňského ze Stanley Cupu, který mu ve sbírce úspěchů schází.
„Je jedním z nejlepších hráčů historie,“ tvrdí o něm přesvědčivě kouč Peter DeBoer. „Po minulém zápase se sebou nebyl spokojený, a tohle je jeho odpověď. Dneska bychom bez něj neměli šanci vyhrát,“ dodal DeBoer.
A co se za jeho bodovým probuzením skrývá? „Práce, práce a zase jenom práce,“ říká Joe Thornton. „Pořád dokáže velké věci. Dělá všechno pro to, aby byl tento tým úspěšný,“ chválí jej obránce Erik Karlsson.
Mimochodem, pro oba to byl včera výjimečný večer. Věřte nebo ne, pro devětatřicetiletého Thorntona to byl první dvougólový zápas v kariéře v play-off. Stal se tak nejstarším hráčem v historii, který zaznamenal premiérově dva góly v jednom zápase vyřazovací části. Předchozím rekordmanem byl v tomto směru Mike Knuble (37 let).
Joe Thornton (39 years, 317 days) is the oldest player in @SanJoseSharks history to record a multi-goal game in the #StanleyCup Playoffs, eclipsing the mark set by Jeremy Roenick (38 years, 96 days) in Game 7 of the 2008 Conference Quarterfinals. #NHLStats pic.twitter.com/LW1qmpdukG


Pokud jde o klubové kroniky Sharks, nejstarším hráčem se dvěma góly v jednom zápase play-off byl dosud osmatřicetiletý Jeremy Roenick. I toho Thornton včera překonal. Navíc se stal sedmým nejstarším hráčem v historii, který v bojích o Stanley Cup zaznamenal tři body v jednom utkání. Tím vůbec nejstarším byl v roce 2011 tehdy třiačtyřicetiletý Mark Recchi.
Erik Karlsson si také připsal dvě branky, z toho jednu vítěznou v prodloužení. Svůj bodový součet navýšil už na 15 bodů. Na tuto metu se v play-off dostal podruhé v kariéře. Z obránců narozených mimo Kanadu má na kontě více patnáctibodových play-off  pouze Niklas Lidström, který se na tuto metu dostal celkem pětkrát.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -