- Reklama -

Vesey chce víc (ale neví co), Nashvillu dal košem

- Reklama -

Nabízeli mu místo v prvních dvou formacích, šanci zahrát si krátce po skončení univerzitních studií play off NHL. Spolu s tím i aktivování nováčkovské smlouvy už v této sezóně, díky čemuž by měl možnost dříve jednat o dalším kontraktu, až se stane chráněným volným hráčem. Americký útočník Jimmy Vesey na všechno řekl: ne, já chci zkusit štěstí na hokejovém trhu. A představitelům Nashvillu, který dvojnásobného finalistu Hobey Baker Award před čtyřmi lety draftoval ve třetím kole, zbyly oči pro pláč.
Neroní slzy jen nad ztrátou talentovaného mladíka, ale rovněž nad okolnostmi, které ji provázejí.
„Je to bizarní situace. Ještě minulý týden ve středu jsem si byl jistý, že s Jimmym podepíšeme smlouvu. Jsem z toho v šoku,“ shrnuje své pocity do několika vět generální manažer Predátorů David Poile. „Jako by se situace otočila o 180 stupňů.“
Před rokem klub z Tennessee podpořil svoji potenciální budoucí posilu, když se rozhodla strávit i čtvrtou sezónu v univerzitní soutěži NCAA. Když v pátek odehrál Vesey svůj poslední zápas za vysokoškolský tým (Harvard podlehl výběru Boston College a nepostoupil na finálový turnaj), Poile se svým asistentem Paulem Fentonem a ředitelem oddělení pro hráčský rozvoj Scottem Nicholem byli v ochozech.
„Neumožnili nám, aby se k rozhovorům sešly všechny tři strany,“ postěžoval si Poile v rozhovoru pro The Tennessean. Míní tím Veseyho, jeho rodinu (otec Jim pracuje jako skaut pro Toronto) a hráčova agenta. „Scott během posledních tří dnů hovořil jednou s Jimmym. Já mluvil jednou s jeho otcem. Párkrát jsem hovořil s jeho agenty, ale nikdy jsme se nesešli všichni pohromadě. Po celém tom čase a našich investicích do Jimmyho rozvoje nám v tomhle nevyhověli. Přitom to bylo jediné, o co jsem po 23. březnu žádal.“
„Poprvé za svou kariéru generálního manažera musím říct: domnívám se, že Jimmy dostává špatné rady a špatná doporučení. Hokejista obvykle volí dráhu volného hráče, aby měl silnější páky při vyjednávání a těžil z toho finančně, ale to není tento případ. Ať už podepíše po 15. srpnu (kdy na něho Predators ztratí práva, pozn. red.) smlouvu s kýmkoliv, dostane méně, než kolik by dostal od nás dnes,“ vysvětluje Poile. „Navíc se bude muset upsat na další rok za stejné peníze.“
„U nás by ve třetím roce už byl chráněným volným hráčem a ať už by si vydělal jakoukoliv částku, vzhledem k jeho schopnostem na tom v tříletém horizontu určitě bude tratit řádově milióny dolarů,“ vypočítá šéf Predators.
Jeho kalkulace si zaslouží bližší vysvětlení. Vzhledem k tomu, že Jimmymu Veseyovi už bylo 22 roků, jeho nováčkovská smlouva bude pouze dvouletá. V Nashvillu by si mohl první rok odškrtnout už letos, navíc je v tuto chvíli téměř jisté, že by si zahrál v play off. Pokud se nedohodne s Predátory, jinde v této sezóně nastoupit nemůže. Kontrakt s jiným klubem by tedy podepsal až od příští sezóny, a i když je pravděpodobné, že podmínky by byly nastavené stejně (roční maxima 925 tisíc jako základní mzda a 2,85 miliónu na výkonnostních bonusech), při působení v Nashvillu už by si mohl za rok vyjednávat klasickou smlouvu.
Podle spekulací ze zámoří bude Veseyho pohled při hledání jiného zaměstnavatele upřen především do Toronta a Bostonu. Napojení přes otce na Maple Leafs už jsme ozřejmili, útočníkův mladší bratr Nolan byl navíc draftován Javorovými listy před dvěma roky v šestém kole. Medvědům fandí už od dětství (vždyť vyrůstal jen půl hodiny cesty od TD Garden), otec Jim v jejich organizaci dva roky strávil jako hráč.
Predators vnímají Veseyho rozhodnutí jako podraz ještě z jednoho důvodu. Minulý měsíc před uzávěrkou přestupů je mladý útočník třikrát ujistil, že s nimi podepíše smlouvu, takže přizpůsobili svoje aktivity tomu, aby pro něho měli volný příslušný post v sestavě.
„Byla to naše poslední šance změnit tým. Řekli jsme Jimmymu, že pokud podepíše, budeme mu držet místo. On nám sdělil, že podepíše,“ rozzlobilo generálního manažera Davida Poilea.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -