- Reklama -

VIDEO: Před šesti lety vystřelil Crosby Kanadě olympijské zlato

- Reklama -

V hokeji, stejně jako v životě, jsou okamžiky, které se vryjí do paměti navždy. Slavných branek, jež psaly historii ledního hokeje, bychom našli spoustu. Kolébka hokeje řadí mezi své nejpamátnější góly trefu Paula Hendersona ze slavné Série století 1972, vítězný gól Maria Lemieuxe z finále Kanadského poháru 1987 a také zlatý gól Sidneyho Crosbyho z finále ZOH ve Vancouveru. A právě od posledně jmenované branky včera uplynulo šest let. Pojďme si tedy nejslavnější Crosbyho branku připomenout.
Byla to tehdy nejen ve Vancouveru, ale v celé zemi, velmi očekávaná událost. Olympijské hry se konaly na domácí půdě a hrdý tým javorového listu podle očekávání postoupil do souboje o zlato. Jeho soupeřem byl celek USA, což sledovanost finále ještě umocnilo. Přestože Kanada na ZOH 2010 vytvořila historický rekord v počtu zlatých medailí, po žádném jiném kovu netoužila tolik, jako po hokejovém zlatu.
Po trápení v základní skupině Kanada bez problémů smetla Německo (8:1) a ve čtvrtfinále znemožnila namistrované Rusy (7:3). Po odvalení nepříjemných Slováků (3:2) zbývala poslední překážka –  nahecovaný tým Spojených států, který Kanadu dokázal ve skupině porazit.
Atmosféra ve městě byla doslova elektrizující, lidé s optimismem vyhlíželi klasickou bitvu s odvěkým rivalem. Ve stanicích veřejné dopravy si naprosto cizí lidé dávali high-five na jezdících schodech, všude se skandovalo a zpívalo. Tohle měl být nezapomenutelný večer. Nikdo si nepřipouštěl, že by domácí mohli prohrát.
Dokonce i šéf organizačního výboru Her John Furlong ve své knize „Patriot Hearts“ přiznal, že měl od samého rána tušení, že tahle úchvatná olympiáda bude mít stylovou tečku v podobě triumfu pořadatelské země. A měl pravdu. Výhra Kanady se ovšem nerodila lehce.
Po brankách Toewse a Perryho sice domácí odskočili do dvoubrankového vedení, ještě ve druhé třetině ale vlil Američanům naději do žil Ryan Kesler, za normálních okolností miláček vancouverského publika. Když pak v závěrečné minutě při power-play poslal zápas do prodloužení Zach Parise, beznadějně vyprodaná hala jen zklamaně vydechla.
Kouč Mike Babcock ve své knize „Leave No Doubt“ sice píše, že nikdo z hráčů a trenérů v šatně před prodloužením o vítězství nepochyboval, příjemná situace to ale pro domácí určitě nebyla. Stačila jediná chybička a vytoužené zlato mohlo spadnout do klína sousedům z jižní části severoamerického kontinentu. Ti by se tak Kanaďanům dokonale pomstili za osm let starou porážku z finále v Salt Lake City.
Osud to měl ale vymyšleno jinak. V čase 67:40 plácnul po Iginlově přistrčení do puku Sidney Crosby a zbytek je historie, jak se s oblibou říká. Střela prošla do té doby fantastickému Ryanu Millerovi mezi betony a javorový list mohl slavit olympijské zlato. V domovském stánku Kosatek propuklo obrovské nadšení, slavilo se i mezi dobrovolníky na vedlejším stadionu BC Place, který se právě chystal na slavnostní zakončení ZOH. Jásot z výškových budov v centru města byl slyšet na míle daleko…

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -