- Reklama -

Kačerům došel dech, do finále Stanley Cupu doletěli Černí jestřábi

- Reklama -

Pokud by neměl Michal Rozsíval zraněný kotník, mohl si znovu zahrát ve finále Stanley Cupu. Hokejisté Chicaga totiž vyhráli rozhodující sedmý zápas semifinále play off NHL na ledě Anaheimu 5:3, čímž završili obrat série z 2:3 na 4:3. Sezóna tak skončila pro útočníky Ducks Tomáše Fleischmanna a Jiřího Sekáče. Blackhawks se o legendární pohár utkají s Tampou Bay, jejíž dres hájí Ondřej Palát a Andrej Šustr. První zápas se hraje ve středu 3. června v Tampě.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Základ k vítězství Černých jestřábů položil už v úvodním dějství dvěma brankami hlavní hrdina zápasu Jonathan Toews. Zdatně mu sekundoval Patrick Kane, který zaznamenal tři asistence. Americký forvard má na kontě 20 bodů (10+10) a už ztrácí jen jeden bod na nejproduktivnějšího hráče vyřazovacích bojů Tylera Johnsona (12+9). Třetí hvězdou duelu byl vyhlášen Brad Richards (0+2).
„Žádný zápas proti Anaheimu nebyl snadný. Nic nám nedarovali. Všechno jsme si museli vybojovat,“ ohodnotil sérii mezi Chicagem a Anaheimem lídr týmu z Větrného města Jonathan Toews.
Na první branku se nečekalo dlouho. Fanoušky Kačerů v ochozech Honda Center natěšené na příjemný večer zchladil po 143 sekundách hry výše zmiňovaný kapitán Hawks. U zrodu akce stál Kane, který zavezl puk po levém křídle do branného pásma soupeře a následně přihrál na modrou čáru, kam si mezitím najel Niklas Hjalmarsson. Střelu švédského zadáka gólman Ducks Frederik Andersen zastavil, ale na pohotovou dorážku Toewse už nestačil reagovat.
„Je to absolutně neskutečný hráč,“ pochválil Toewse kouč Chicaga Joel Quenneville. „Exceluje v důležitých momentech a ve velkých zápasech. Jonathan ukazuje, jak dobrým je lídrem.“
Ve 12. minutě potrestal chicagský centr vyloučení Jakoba Silfverberg, když ranou zápěstím z hranice pravého kruhu vymetl pavučinky v bližším horním rohu domácí svatyně. Krasojízda Blackhawks pokračovala hned po první přestávce. Pouhých 78 sekund po vhazovaní ve středovém kruhu našel Kane u tyčky zcela volného Brandona Saada, jemuž stačilo trefit odkrytou branku.
V čase 34:45 poslal hosty do čtyřbrankového trháku Marián Hossa. Slovenský hokejista skóroval těsně poté, co Andersen zlikvidoval výbornou příležitost Bradu Richardsovi. Situaci musel zkontrolovat videorozhodčí, protože puk prošel za brankovou čáru odrazem od Hossovy brusle. Gól ale nakonec platil.
Kačeři překonali Coreyho Crawforda až v závěru druhé třetiny, ranou z nulového úhlu poslal puk pod horní tyčku Ryan Kesler. Další puk ze své sítě musel gólman Hawks lovit v čase 51:36. Pohlednou spolupráci Ryana Getzlafa s Patrickem Maroonem zakončil Corey Perry.
Jiskřičku naděje Anaheimu ale zhasilo vyloučení Cama Fowlera, které potrestal Brent Seabrook. Obránce Chicaga se prosadil nekompromisní dělovkou zpoza pravého kruhu. Kačeři se v závěru zmohli pouze na kosmetickou úpravu výsledku. V přesilové hře umocněné hrou bez brankáře se o ni postaral Matt Beleskey, který před brankovištěm Hawks tečoval střelu Cama Fowlera.
„Pořád cítíte, jako že jste blíž a blíž a že se zlepšujete, ale stále se neumíme dostat do toho bodu, kam chceme. Bude chvíli trvat, než to strávíme. Na tuhle porážku jen tak nezapomenu,“ uvedl bek Ducks Cam Fowler.

Blackhawks postoupili do finále potřetí za posledních šest let (2010, 2013), přestože v sérii s Anaheimem třikrát prohrávali (0:1, 1:2 a 2:3). „Opravdu nikdy nepřestáváme věřit ve své schopnosti,“ řekl Patrick Sharp. „Během základní části jsme si toho o našem týmu vyslechli skutečně hodně. Ale zdá se, že jsme se semkli ve správnou chvíli a jsme znovu ve finále. Víme, co dovedeme, věříme sobě i organizaci a vůbec nám nezáleží na tom, co o nás ostatní říkají.“
Loňské tažení Chicaga nadstavbovou části soutěže skončilo v semifinále, když po dvou nevyužitých mečbolech podlehlo v rozhodujícím utkání Los Angeles 4:5 v prodloužení. „Ještě jsme nic nedokázali, ale je to velký krok, zvlášť potom, jak jsme dopadli loni. Byli jsme ve stejné pozici, ale nedokázali jsme to dotáhnout do konce. Po roce máme další šanci a chceme ji využit, abychom neprožívali stejné pocity jako loni,“ sdělil Kane.

- Reklama -

Chicago Blackhawks vítěz Clarence S. Campbell Bowl 2015

Foto: Icon Sportswire
Sestřih z utkání

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -