- Reklama -

Vinny dal hokeji sbohem

- Reklama -

Příští pondělí tomu bude osmnáct let, co si Tampa Bay vybrala z první pozice v draftu útočníka Rimouski Vincenta Lecavaliera. Rodák z Ile-Bizard od té doby absolvoval v NHL 1212 utkání základní části a 75 zápasů play off, zvedl nad hlavu Stanleyův pohár, zahrál si na olympiádě, mistrovství světa i World Cupu. Ode dneška se ale o něm bude mluvit už jen jako o bývalém hokejistovi.
„Jak už jsem veřejně řekl, když jsem byl vyměněn do Los Angeles, sezóna 2015-16 bude mou poslední v NHL. Nedávno jsem informoval Kings, že odcházím z hokeje a už ho nikdy profesionálně hrát nebudu. Mám v úmyslu ukončit kariéru,“ řekl na rozloučenou 36letý forvard. „Hokej mi v životě poskytl hodně, ale žádal si nesmírné zaujetí. Teď přišel čas věnovat více času rodině.“
Dres Lightning oblékal Lecavalier po čtrnáct sezón, ale jak připomněl ve své závěrečné řeči, nebyl jediným, který nosil. V červenci 2013, devět let po zisku mistrovského titulu, se jako volný hráč upsal Philadelphii, ta ho letos v lednu vyměnila do Los Angeles. A zatímco u Flyers se někdejší nejlepší střelec soutěže (2007) spíše trápil, po přestupu pookřál a Králům se odvděčil 17 body ze 42 utkání, přestože většinou nastupoval jen jako vedoucí třetí útočné formace.
„Chtěl bych poděkovat všem, kdo mi pomáhali na mé cestě a sdíleli ji se mnou. V první řadě a především svým rodičům, mé manželce, mému bratrovi a sestře a vůbec celé rodině. Bez vaší lásky a podpory bych ničeho nedosáhl,“ využil Lecavalier příležitosti k veřejnému oslovení svých blízkých.
„Lightning bych chtěl poděkovat, že mě draftovali a poskytli mi příležitost začít kariéru v NHL. Nikdy nezapomenu na zisk Stanley Cupu v roce 2004 a neskutečnou podporu od fanoušků Blesků. LA Kings chci poděkovat za šanci zakončit kariéru v pozitivním duchu. Chci poděkovat všem trenérům, kteří rozvíjeli mé schopnosti a stavěli mě před výzvy – udělali jste ze mě lepšího hráče a osobnost.“
Kromě již zmíněné Maurice Richard Trophy za sezónu 2006-07, kdy nastřílel 52 z celkového počtu 421 branek a zaznamenal 108 bodů (dohromady si jich v lize připsal 949), si Lecavalier o rok později došel při slavnostním ceremoniálu NHL pro King Clancy Trophy za svůj přínos k rozvoji hokeje.
„Hokej je ten nejúžasnější týmový sport na světě. Nic není takové jako sdílet kabinu se spoluhráči a den za dnem spolu bojovat. V hokeji jsem získal přátele na celý život. Chtěl bych jim poděkovat za to, že z mé kariéry učinili nezapomenutelnou jízdu,“ řekl na závěr Vincent Lecavalier.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -