- Reklama -

Vítejte v Sedin Show

- Reklama -

Tihle dva zkrátka nestárnou. I v pětatřiceti dokážou soupeře pěkně povozit na kolotoči. Už léta jsou neoddiskutovatelnými tahouny týmu a včera večer to opět prokázali v celé kráse. Canucks se potřebovali oklepat z neúspěšného sedmizápasového tripu po kluzištích soupeřů a zoufale chtěli otočit kormidlo této sezóny zase správným směrem. Na koho jiného by v takové chvíli měli spoléhat?
A oni se skutečně činili. Daniel a Henrik Sedinovi už dlouho nepředvedli tak dominantní výkon, jako právě včera proti Chicagu. Poprvé se Daniel zaskvěl už v úvodním dějství, když připravil gól pro svého bratra a počet svých bodů v NHL tím zaokrouhlil na 900. A od té chvíle už se ani jedno z dvojčat nezastavilo. Sedinové prakticky sami dotáhli Canucks k vítězství nad Chicagem v poměru 6:3.
I tentokrát platilo následující pravidlo: pokud se daří jednomu z nich, bratr nezůstane o mnoho pozadu. Dvojčata v zápase nakupila parádních devět bodů, Daniel zazářil hattrickem (3+1), Henrik zase čtyřmi asistencemi (1+4). Takovéto rozložení gólů a přihrávek nepřekvapí, jen při úvodní brance, jež znamenala pro Daniela kulatý milník, si oba aktéři role prohodili.
Před utkáním Kosatky procházely nejhorším obdobím za poslední dvě sezóny a nutně potřebovaly, aby za to vzali jejich tahouni. Tak se také stalo, Sedinové využili přesilovku v úvodní části a nasměrovali Vancouver k teprve druhé výhře z posledních devíti duelů. Přesilovka skutečně fungovala, Kosatky se nyní mohou pochlubit tím, že v posledních pěti duelech využily hned osm početních výhod z jednadvaceti příležitostí.
„Bylo to úchvatné představení,“ rozplýval se nad výkonem švédského dua kouč Willie Desjardins. „Ráno jsme se bavili o charakteru a odvaze. Právě v těžkých časech potřebuje své lídry nejvíce. Když se daří, tak to není tolik třeba. My jsme dnes moc potřebovali vyhrát a byl to velmi těžký zápas. Ve třetí třetině, když jsme to potřebovali nejvíc, svůj výkon ještě vystupňovali. Bylo to působivé,“ dodal kouč.
Když Anisimov v 53. minutě vyrovnal na 3:3, zdálo se, že Vancouveru už poněkolikáté proteče výhra mezi prsty v závěrečné třetině. O dvě minuty později ale skóroval Daniel Sedin a jeho branka se nakonec ukázala být vítěznou. Za další dvě minuty přesměroval stejný hráč do branky nabídku svého bratra a dovršil první hat-trick za poslední čtyři roky.
Výhra je o to cennější, že Blackhawks svého soupeře přestříleli 29:20. Ačkoli hrálo Chicago třetí utkání ve čtyřech dnech, jeho hráči měli spoustu energie. „Nevím, kolik jsme měli střel a nezajímá mě to. My jsme taky kolikrát soupeře přestříleli, a přesto jsme prohráli. Důležitější je to, jak hrajeme. Myslím, že defenzivně jsme dnes hráli dobře po celých šedesát minut. Každý si uvědomoval, jak důležitý zápas to pro nás je,“ hodnotil zápas střelec tří branek.
Jeho bratr Henrik přikyvoval. „Čeká nás ještě spousta práce, to je bez debat. Musíme se hodně zlepšit, ale s touto výhrou to bude hned snazší, zvlášť pro naše mladé kluky. Dodá nám to sebevědomí.“
Aby těch milníků nebylo málo, druhá trefa Daniela Sedina, která zápas rozhodla, zároveň posunula Švéda do čela historických klubových tabulek před Markuse Näslunda, tedy pokud jde o součet branek v základní části a v play-off.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -