- Reklama -

Vítězila s Kanadou, vítězí i s hady

- Reklama -

Hokejistek účastnících se tréninků s muži přibývá jak hub po dešti, zástupkyně něžného pohlaví mezi brankáři se dokonce objevují i v zápasech nižších profesionálních soutěží. Zatím jen sporadicky, ale i tam už dosahují prvních úspěchů. Jako například dvojnásobná olympijská šampionka Shannon Szabados, která v pátek zaznamenala své první vítězství v Southern Professional Hockey League (SPHL).
Když se kanadská reprezentantka v březnu upsala mužstvu Columbus Cottonmouths (název v češtině znamená ploskolebci, což je druh hada), bylo to považováno především za dobrý marketingový tah. Szabados jako brankářská dvojka nakonec dostala příležitost ve dvou utkáních SPHL, ale na výhru nedosáhla. Přesto svými výkony (průměr 3.55 gólu na utkání, úspěšnost zákroků 89.4 procenta) zaujala klubové vedení natolik, že jí v srpnu nabídli novou smlouvu.
V tomto ročníku už se Szabados dočkala. V pátečním zápase s celkem Fayetteville FireAntz přispěla 34 zákroky k výhře 5:4 v prodloužení. Pro poslední tým tabulky to zároveň bylo první vítězství v sezóně, Cottonmouths na ně vypotřebovali osm pokusů.


Utkání bylo význačné také v tom, že ho poprvé v historii SPHL řídila dvojice ženských sudích – Erin Blair a Katie Guay. Prvně jmenovaná rozhodovala v únoru  zápasy olympijského turnaje v Soči. Na druhou čeká vrchol kariéry příští rok, byla nominována na MS.
Shannon Szabados není v této sezóně jedinou ženou, která sbírá zkušenosti mezi chlapy. Ve finských nižších soutěžích už má pět zápasů odchytáno reprezentantka Suomi Noora Räty.
Foto/Photo by: calmstorm

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -