- Reklama -

Voráček se stále drží na špici bodování NHL

- Reklama -

Skvělá forma Jakuba Voráčka mu i v přestávce soutěže, o kterou se postaralo víkendové Utkání hvězd NHL, zajišťují první příčku v tabulce produktivity a jeho výkony řadí některá zámořská hokejová média k nejpřekvapivějším momentům první poloviny sezóny.
Pravé křídlo Philadelphie vede po 48 odehraných zápasech tabulku se ziskem 56 bodů (17 gólů, 39 asistencí) a na záda mu dýchá s 52 body Tyler Seguin z Dallasu a chicagský Patrick Kane, jenž na Seguina ztrácí pouhý jeden bod. Se stejnou bilancí Voráčkovi v přehledu sekunduje také jeho parťák Claude Giroux, který se díky 16 brankám a 35 asistencím dělí o třetí pozici s Kanem, Malkinem a Crosbym.
Voráček nasbíral v minulé sezóně 62 bodů a letos má podle všeho namířeno ještě výš. Stále čatěji zaznívají i názory, že s tímto tempem by mohl ke konci sezóny atakovat hranici 95 bodů. „Lhal bych, kdybych před sezónou tvrdil, že v lednu budu na této pozici. Celou dobu jsem na tom tvrdě pracoval a samozřejmě se pokusím být ještě lepší,“ říká kladenský odchovanec, který dává na ledě přednost oslovení Jake.
Podle Voráčkových slov vděčí opora Flyers za nynější bodovou nadílku také svému centru Girouxovi, se kterým je za více než dvě sezóny téměř dokonale sehraný. Útočné duo Flyers se hráčsky zná už natolik dobře, že jejich lajna je schopna vyprodukovat a úspěšně zakončit nadstandardně vysoký počet akcí i v případech, kdy k nim kouč zkoušel na post levého křídla různé typy hráčů, ať už to byl Brayden Schenn, Matt Read, Michael Raffl nebo Wayne Simmonds.

„Giroux je chytrý a přemýšlivý hráč s přesnou a dobře načasovanou přihrávkou a Voráček zase skvělým a dynamickým bruslařem s rychlým a přímým tahem na bránu. Oba jsou přitom schopni si tyto role prohodit. Jake je výborný v zakončení a Giroux pomáhá lajně svým přehledem o hře a schopností vyvézt puk do prostoru vhodného k finální přihrávce. Prostě jim to spolu dobře funguje,“ hodnotí své spoluhráče útočník Flyers a bývalý dlouholetý hráč Tampy Vincent Lecavalier.
Jakub Voráček momentálně prožívá asi své zatím nejúspěšnější období v NHL, 56 bodů ze 48 zápasů je výborný výsledek. Pokud pomineme minulou sezónu (62 bodů), tak od roku 2008, kdy v soutěži debutoval, nikdy nenasbíral víc než 50 bodů.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Voráčkova letošní letní příprava sice probíhala téměř stejným způsobem jako v minulých letech, ale trenér Craig Berube už v přípravném kempu zaznamenal v jeho hře výrazný posun a především vyzrálost. „Stále na sobě pracuje a výsledky jsou vidět například v mnohem přímočařejším způsobu, jakým se dostává do gólových šancí. Vždy byl typem koncového hráče, ale nyní jeho schopnosti dostávají další rozměr,“ chválí svého svěřence kouč Berube.
„Myslím, že je to především o zkušenosti,“ říká Voráček, „jsem si více jistější při práci s pukem, v soubojích v rohu kluziště a dobře se mi hrají přesilovky. S každým odehraným rokem cítím větší jistotu a jsem schopen rychleji reagovat na situaci a přinést řešení. To hlavní co potřebujete je zkušenost, pracovitost a spoluhráči, se kterými si sednete jak na ledě, tak i mimo stadion. Na druhou stranu nikdy nevíte kde je váš strop. Hráč i tým musí na ledě odevzdat všechno, bez zodpovědného přístupu nic nedokážete.“
Voráčkova slova nepřímo potvrzuje také zkušený Lecavalier: „Myslím si, že každá další slušně odehraná sezóna vám dodá nutné sebevědomí a také lepší odhad situací na ledě. Když jsem se předloni poprvé zúčastnil tréninku Flyers, bylo mi hned jasné, že Jake je výjimečný hráč. Je dobře, že se o něm začíná stále více mluvit, protože jeho výkony si to zaslouží. Současná pozice v tabulce mu dodá další energii a pomůže k ještě lepším a konzistentním výkonům.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -