- Reklama -

Voráček čtyřmi asistencemi utekl konkurenci, Hanzal slavil gólem narození dcery

- Reklama -

V nahuštěné tabulce kanadského bodování NHL se po sobotě utvořila menší mezera mezi prvním místem a ostatními pronásledovateli. Fanoušky českého hokeje může těšit, že se tak stalo díky excelentnímu výkonu Jakuba Voráčka. Útočník Philadelphie ve včerejším duelu s Torontem nahrál na čtyři branky, čímž vylepšil svoji bilanci na 42 bodů, což je o tři více než mají dva muži za ním.
Jedním z nich je Voráčkův spoluhráč Claude Giroux, který proti Maple Leafs zaznamenal dva góly a dvě asistence. Maple Leafs sice během úvodních šesti minut dvakrát skórovali a poté ještě jednou vedli, po přestávce ale patřil led takřka výhradně hostům. Z celkových jedenácti branek jich vsítili sedm. Kuriozitou zápasu byly tři góly v rozmezí 26 sekund 12. minuty.
Z pátečního tréninku dostal Martin Hanzal omluvenku, aby mohl být u rodící manželky. Nestihl ani společný let Coyotes do Los Angeles, ale za zbytkem týmu po narození dcery nakonec necelé tři hodiny před úvodním hvizdem odpoledního utkání dorazil. Druhý přírůstek do rodiny oslavil gólem (video: gól Martina Hanzala), jenže se nechal také dvakrát vyloučit – a při jeho druhém pobytu na trestné lavici padla rozdílová branka Kings.
Ti zvítězili 4:2, čímž ztrpčili trenérovi Arizony Daveu Tippettovi jeho 900. zápas v NHL (dosáhl na tuto metu jako třicátý kouč v ligové historii). Na tři branky Los Angeles nahrál Anže Kopitar, na deset gólů zaokrouhlil svoji letošní bilanci Marián Gáborík.
Stejně je na tom po včerejšku také montrealský Tomáš Plekanec. Kladenský rodák v 57.  minutě při početní výhodě jistil vedení Habs nad Ottawou (video: gól Tomáše Plekance), Alex Galchenyuk o necelou minutu později dal výsledku definitivní podobu 4:1 – rovněž desátou trefou v tomto ročníku.
Canadiens z pětice domácích vystoupení v řadě ovládli čtyři a na čele Atlantické divize vystřídali Tampu Bay. Carey Price si připsal čtyřiadvacet zákroků a byl vyhlášen první hvězdou večera, doplnili ho členové nově sestavené elitní formace Galchenyuk s Brendanem Gallagherem.
Českým střelcům vévodí vancouverský Radim Vrbata. V utkání s Calgary se trefil letos potřinácté, když v desáté minutě svojí dorážkou ukončil dlouhé přesilovkové trápení mužstva z Britské Kolumbie. Ještě o pět minut dříve se Flames zostudili sami, když při signalizované početní výhodě nezachytil Raymond Widemanovu rozehrávku a kotouč skončil v opuštěné kleci hostů.
Svěřencům Boba Hartleyho se nicméně podařilo v dalším průběhu srovnat a došlo na prodloužení, které ovšem už po osmnácti sekundách rozhodl pro Kosatky Chris Tanev. Stínem utkání bylo odstoupení Jannika Hansena, který ve druhé třetině po inkasovaném hitu zkolaboval na střídačce. Dánský útočník by měl být v pořádku, nebyla zapotřebí ani návštěva nemocnice.
I přes vítězství zůstávají Canucks na třetím místě Atlantické divize, naprosto stejným výsledkem totiž skončilo měření druhého San Jose se St. Louis. Žraloci měli namále, prodloužení jim zajistil až střela obránce Marc-Edouarda Vlasice z vrcholu levého kruhu v čase 59:39. V nastaveném čase doplatili Bluesmani na Steenovo vyloučení, které potrestal Brent Burns.
Z minisouboje dvou bývalých slávistů vyšel lépe Dmitrij Jaškin. Ten bodoval i ve svém druhém utkání po nedávném povolání z farmy, ve druhém dějství asistoval u branky Patrika Berglunda. Tomáš Hertl během necelých devatenácti minut na ledě dvakrát zkusil vystřelit, v tabulce pravdy má jeden záporný bod.
Páteční vyhrané nájezdy byly jen krátkou světlou chvilkou v životě Devils, o den později hledali svěřenci Petera DeBoera marně recept na washingtonského brankáře Bradena Holtbyho. Vlastně ho prověřili pouze 21krát, z čehož se moc vytěžit nedalo. Ačkoliv… Capitals vyslali na druhou klec stejný počet střel a čtyři si cestu do sítě našly. A to ještě Alexandr Ovečkin neuspěl při trestném střílení.
Nicklas Bäckström se dvěma góly a asistencí vměstnal do elitní desítky ligových statistik. Washington z posledních osmi startů ztratil jen dva body v prodlouženích a upevňuje si třetí místo v Metropolitní divizi.
Na druhé Islanders má ale pořád velkou ztrátu, sobota na tom nic nezměnila. Ostrované sice dlouho marně dobývali pevnost Blesků střeženou Andrejem Vasilevským, ale nakonec ruskému nováčkovi při jeho druhém startu v kariéře tři minuty před sirénou vstřelili dva góly v rozmezí čtrnácti sekund, čímž vymazali předchozí Connollyho zásah.
Vítězná trefa bude připsána Andersi Leemu, pojistku do prázdné brány přidal Nikolaj Kuljomin. Pětačtyřicet úspěšných zákroků 19. muže draftu 2012 si přesto zaslouží hlubokou poklonu, v případě Vasilevského alespoň v podobě zařazení mezi hvězdy večera.
V Minnesotě, kam zavítal Nashville, hráli naopak prim útočníci. Mezi nimi především domácí Zach Parise, ale ani jeho dvě branky a nahrávka nebyly postačujícím základem pro plný bodový zisk. Divoši v posledních deseti minutách vymazali dvougólové manko a vynutili si prodloužení, v něm se ovšem do role hlavního hrdiny obsadil sváteční střelec Mattias Ekholm – 6:5 pro Predators.
Hostující brankář Pekka Rinne poprvé v sezóně pětkrát inkasoval. Jeho protějšek Darcy Kuemper byl podobného údělu ušetřen, protože opustil své hájemství už po první třetině, v níž pustil tři ze čtrnácti střel.
Calvin Pickard se z pozice brankářské trojky Colorada posouvá nejen na post jedničky denverského týmu (svoji roli pochopitelně hraje Varlamovovo zranění), ale skoro i celé ligy. S úspěšností zákroků 93,6 procenta je druhým nejlepším vládcem lapačky v NHL. Včera si vylepšil bilanci utkáním s Buffalem, když chytil 28 z 29 pokusů Sabres.
Svým prvním gólem v NHL ho pokořil pouze švédský mladík Johan Larsson, ale v konečném účtování to nehrálo roli. Zvláště když se při závěrečné power play Šavlí podruhé během večera trefil Alex Tanguay a upravil stav na 1:5.
Od povedeného vstupu do zápasu s Floridou v podobě dvou zásahů do černého během sedmi minut se hokejisté Pittsburghu odpíchli k dalšímu úspěchu, ještě zdaleka však neměli vyhráno. Vincent Trocheck vzápětí při přesilovce snížil a v ostře hraném utkání potřebovali domácí 45 zákroků Marc-Andre Fleuryho, aby protivníky udrželi na uzdě. Pojistku přidal až v závěrečné třetině Sidney Crosby.
Rozhodčí rozdali tresty v úhrnné výši 76 minut, přesně polovinu z nich v úvodním dějství. K vidění byly ale i světlejší momenty. Pittsburgský obránce Derrick Pouliot skóroval hned při svém debutu v NHL.
Poslední dva zápasy sobotního programu, o nichž jsme ještě nereferovali, musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V Carolině k tomu stačily tři série, a vlastně ani ne celé – kromě Jezdce Matse Zuccarella nikdo jiný neproměnil. V základní hrací době newyorský klub dvakrát dotahoval, podruhé dvě a půl minuty před sirénou zásluhou Kevina Kleina.
V Columbusu se počet nájezdů blížil vyššímu standardu posledních dnů, Jack Johnson rozhodl až v deváté sérii. Na Coreyho Crawforda, který se do brankoviště Chicaga vrátil po třítýdenní pauze vynucené zraněním kotníku, vyzrál rychlou kličkou do forhendu.
Blue Jackets v tomto měsíci z devíti startů ještě neprohráli v základní hrací době. Posledních šest zápasů v řadě dovedli minimálně do prodloužení, to je o jeden méně než ligový rekord Edmontonu (2004) a Toronta (2009).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -