- Reklama -

Vrbatu odtrhnou od Sedinů

- Reklama -

Spolupráce s bratry Sedinovými byla jednou z hlavních věcí, na kterou se Radim Vrbata po podpisu smlouvy s Vancouverem těšil. A půl sezóny si ji hezky užíval. Jenže idylka končí. V dnešním utkání s NY Islanders se mladoboleslavský rodák přesune do druhé formace.
Není to kvůli tomu, že by se mu vedle švédských dvojčat nedařilo. Právě naopak, spolu byli až příliš dobří. Tedy alespoň v porovnání se zbytkem mužstva.
Oba Sedinové jsou v první třicítce kanadského bodování ligy, Vrbata je se 16 brankami patnáctým nejlepším střelcem soutěže. Jenže za nimi je propast. Čtvrtý nejproduktivnější hráč Kosatek Nick Bonino ztrácí na českého forvarda osm bodů, navíc se v posledních 23 zápasech trefil pouze jednou. Další v pořadí Chris Higgins má stejnou bilanci z posledních 14 startů. A právě to by trenér Willie Desjardins rád změnil.
„Radim je výborný hokejista, který pro nás odvádí skvělou práci. Je to dobrý nahrávač i zakončovatel, prostě je dobrý v ofenzívě. Snad bude schopný pomoci druhé formaci, ale to ukáže čas,“ vysvětluje kouč Canucks.
Vrbata si s ‚degradací‘ hlavu neláme. „Budu se snažit hrát to samé, co jsem hrál s Danielem a Henrikem. Doufejme, že to bude fungovat. Když máte víc útoků, které jsou schopné dávat góly, soupeři se musí více chránit,“ říká.
Místo v elitní formaci zaujme Alexandre Burrows, který se k Sedinům vrací po dvouleté pauze. V posledních sezónách nastupoval po jejich boku především Ryan Kesler (dnes už hráč Anaheimu), během jeho zdravotních problémů Jannik Hansen.
„Už to nějaký pátek je,“ souhlasí Henrik Sedin. „Za poslední dva roky jsme spolu odehráli jen tu a tam pár střídání. Bude to zase zábava.“
Rovněž Burrowse pronásledovala zranění, takže z minulého ročníku absolvoval jen o něco víc než polovinu utkání základní části a nasbíral pouze patnáct bodů. Letos už je na sedmnácti, sestavou přitom pendluje mezi druhou, třetí a čtvrtou řadou.
„V tréninku to ještě nebylo ono, ale myslím, že když jim v úterý odevzdám puk a půjdu před bránu, bude to fungovat,“ pousměje se při rozhovoru pro agenturu Canadian Press. „Když jsem nastupoval s jinými kluky, snažil jsem se víc tvořit hru. Když budu s nimi, nahraju některému z nich a budu se tlačit k brance, aby měli volný prostor na své kouzlení.“
Právě před soupeřovou klecí dostával Burrows v poslední době příležitost, když s bratry Sedinovými nastupoval při přesilových hrách. Vrbata byl čtvrtým útočníkem, na modré čáře doplňoval trestné komando Alexander Edler.
„Přesilovky jsme měli úžasné, Alex odváděl před bránou skvělou práci,“ pochvaluje si Henrik Sedin. „Můžete si to hodně dávat po stranách a přichystat si střelu, ale když před brankářem nikdo nestíní a nedělá šrumec, moc gólů nedáte. A tohle Burrows umí.“
Kosatkám patří v tabulce Pacifické divize druhé místo, ale na nepostupové příčky mají dvoubodový náskok. Oživit spolupráci někdejšího třicetigólového střelce se švédskými bratry by jim tedy přišlo vhod, zvláště pokud při tom výrazně nepoklesne produktivita Radima Vrbaty. Jak podotkl trenér Willie Desjardins, příští dny ukážou.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -