- Reklama -

Všechno dělá správně, chválí kouč i spoluhráči Monahana

- Reklama -

Nejužitečnějším hráčem Calgary Flames, a taky tím nejzábavnějším, je bezpochyby Johnny Gaudreau, na tom se asi shodne většina fanoušků a expertů. Pro klub z provincie Alberta je ale stejně důležitý i jeho parťák z útoku – Sean Monahan. Třiadvacetiletý centr prožívá, stejně jako jeho dynamické křídlo, nejlepší sezónu v kariéře. Přesto je tak trochu stranou pozornosti médií.
Je potřeba připomenout, že mladý centr už má za sebou čtyři kompletní sezóny v National Hockey League, a pokaždé se mu podařilo nasázet minimálně dvacet branek. Jeho maximem je pak jednatřicet zásahů za sezónu.To vůbec není špatné. Monahan se navíc neustále zlepšuje.
Rodák z Bramptonu už se letos trefil sedmnáctkrát a v tabulce střelců jsou před ním jen Alex Ovečkin a Nikita Kučerov. Pokud jde o vítězné trefy, které rozhodly zápas, dělí se Monahan se šesti game-winnery o vedení v celé NHL.
Takhle povedený začátek sezóny je u něj nezvyklý, obvykle se rozjíždí pomaleji a to nejlepší si schovává na pozdější fázi roku. Výjimkou byla jen jeho nováčkovská sezóna, kdy se v úvodních osmi duelech prosadil hned šestkrát. Pak se ale zasekl a po třiceti odehraných zápasech měl na kontě „jen“ deset tref.
Takové tempo, jaké nasadil letos, zkrátka Monahan nepamatuje. Vždyť loni touto dobou měl ve statistikách jen osm gólových zářezů. Se třiceti body, které letos posbíral, je o rovných čtrnáct bodů napřed před svým loňským bodovým ziskem. Zajímavostí je, že více branek vstřelil na kluzištích soupeřů. Loni se mu přitom v cizích arénách příliš nedařilo. Nyní už téměř vyrovnal svůj bodový zápis z venkovních utkání v předchozí sezóně.
Přínos Monahana však nespočívá pouze v jeho střeleckých schopnostech. Během svého působení v NHL se výrazně zlepšil na vhazování a jeho pokročilé statistiky také dokládají, jak užitečným hráčem pro Plameny tento centr je. Sean Monahan zkrátka zvládá všechny činnosti na velmi dobré úrovni.
Možná není na ledě tolik nápadný, ale je nesmírně efektivní. Letos už dvakrát rozhodl zápas v prodloužení a jen tak mimochodem – s devíti trefami v nastaveném čase je klubovým rekordmanem. V listopadovém zápase proti Philadelphii zaznamenal svůj premiérový hattrick kariéry.
„Když se dostaneme do prodloužení, věříme si. Cítíme se v této situaci dobře. Je zábava sledovat, jak Johnny letí po křídle a nikdo ho nechytí. Pro mne je potěšením, že s ním mohu být na ledě,“ říká nejlepší střelec Plamenů o svém spoluhráči. „Soustředím se na ty nejmenší detaily, abych pomohl týmu vyhrávat. Musím být zodpovědný ve vlastním obranném pásmu,“ uvědomuje si.
„Všechno dělá správně. Je soutěživý, bojovný, zodpovědný směrem dozadu, správně se rozhoduje. Nastupuje proti nejlepším hráčům soupeře, dokáže je ubránit a ještě se proti nim bodově prosadit. Může být a taky chce být opravdu vynikajícím obousměrným hráčem,“ chválí svého svěřence kouč Gulutzan.
Pamatujete, jak loni na jaře Flames vypadli v prvním kole s Anaheimem 0:4 na zápasy? Jeden hráč Plamenů se v této sérii trefil v každém ze čtyř duelů. Hádáte správně, tím hráčem byl Sean Monahan. Když jde o všechno a zápas se v koncovce láme, je právě „Mony“ hráčem, kterého chcete mít na ledě.
Ve třiadvaceti letech už vyzrál v jednoho z hlavních tahounů týmu a nejlepší na tom je, že toho má stále hodně před sebou.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -