- Reklama -

Všechny útoky musí dávat góly, pokud chcete uspět, říká Filip Fosrberg

- Reklama -

Skóre finálové série je po čtyřech odehraných zápasech vyrovnané 2:2. Rozhodnou nadcházející dva, možná tři duely. Vedle mnohokrát probíraných brankářů a skvělých obran budou očekávané zápasy také soubojem útoků. Hvězdného útoku Penguins proti bezejmennému útoku Predators.
Pittsburgh má v sestavě Sidneyho Crosbyho a Jevgenije Malkina, dva z nejlepších centrů současnosti. Také je tu samozřejmě vynikající střelec z křídla Phil Kessel a talentovaný nováček Jake Guentzel, který vede tabulku střelců play off se 13 góly.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nashville tak známá jména ve svých útočných řadách nemá. Navíc mu chybí zraněný elitní centr Ryan Johansen a levý křídelník Kevin Fiala. Jsou tu ale šikovní Filip Forsberg nebo Viktor Arvidsson. Sestava forvardů Nashvillu nicméně rozhodně nevypadá tak hvězdně jako ta pittsburghská.
Přesto Predátoři ve čtyřech odehraných zápasech přestříleli Pittsburgh v poměru 123:91 (26:12, 38:27, 33:28, 26:24). „Jsme tam, kde jsme, i se zraněními,“ nestěžuje si trenér Peter Laviolette. „Některá zranění byla nepříjemná. Chlapi se ale chtějí ukázat. Dokázali na to odpovědět.“
Jedním z největších překvapení je nováček Frederick Gaudreau, který dal ve finálové sérii tři góly, což jsou také současně jeho první tři góly v NHL. Stal se tak teprve druhým hráčem v dějinách soutěže, jenž něco takového dokázal. Prvním byl útočník Chicaga John Harms, který stejný kousek předvedl proti Montrealu již v roce 1944.
Ve třetím i čtvrtém zápase zajistil Gaudreau Nashvillu vítězné trefy! Čtyřiadvacetiletý centr odehrál v základní části soutěže jen devět utkání (0+1) a šest jich absolvoval v play off. Do sestavy Preds se totiž dostal až po zranění Johansena, o kterého přišel Nashville ve čtvrtém zápase konferenčního finále s Anaheimem.

V podobné situace je v Pittsburghu Jake Guentzel. V základní části toho odehrál mnohem víc (40 utkání, 16+17), jinak ale v této sezóně v NHL také debutuje. Trefil se v prvních třech finálových duelech a ve 23 utkáních play off nasbíral solidních 20 bodů.
Predátoři mají branky více rozložené, o jejich jedenáct zásahů se podělilo osm hráčů. Gaudreau je jediným Predátorem, který se trefil více než jednou. „Po celý rok dávají góly různí hráči,“ říká Craig Smith. „Různí hráči dávají góly v různých zápasech. Každou noc sledujete zrození nějakého nového hrdiny.“

- Reklama -

Arvidsson a Forsberg se dělili o post nejlepšího střelce Predators v základní části (31 branek), ve finále se ale střelecky trápí. Prvně jmenovaný ještě neskóroval, Forsberg se trefil až v pondělí ve čtvrtém zápase, kdy poslal kotouč přes celé kluziště do prázdné brány při power play Pens.
V play off se za Nashville trefilo 19 hráčů, z toho 15 útočníků. Rekord drží Philadelphia Flyers z roku 1987, kdy se za ní v play off trefilo 21 hokejistů, z toho 16 útočníků.
„O tom to je. Potřebujete široký kádr,“ přikyvuje Filip Forsberg. „Potřebujete druhý a třetí útok a nejlépe i čtvrtý útok. Všechny formace musí dávat góly, pokud chcete uspět. Sám nevím, kolik hráčů už jsme v play off nasadili. Přichází a odchází, ale hrají neuvěřitelně.“
K hvězdám soupeře chová respekt, jinak ale na svou partu nedá dopustit. „Je jenom jeden Sidney Crosby. Máme ale Freddyho Gaudreaua, který hraje právě teď skoro stejně dobře. Jsme ale hlavně tým, kde každý pracuje pro chlapa, co sedí v šatně vedle něj. To je to hlavní nastavení, které máme v hlavách. Že každý může nějak přispět.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -