- Reklama -

Výběr Evropy bude na Světovém poháru bez hymny

- Reklama -

Tým Evropy, který tvoří hokejisté z osmi zemí, nebude mít na nadcházejícím Světovém poháru žádnou hymnu. Hráči ze Slovenska, Slovinska, Dánska, Německa, Švýcarska, Rakouska, Francie a Norska, vedení koučem Ralphem Kruegerem, se po konzultacích s komisariátem NHL a asociací NHLPA, dohodli, že výběr Evropy bude do utkání nastupovat bez hudební znělky. Naopak výběr Severní Ameriky, složený z kanadských a amerických hráčů do třiadvaceti let, si před svými zápasy vyslechnou hymny obou států.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Původně se uvažovalo, že evropský tým by mohla reprezentovat Beethovenova Óda na radost, jež je hymnou Rady Evropy a Evropské unie, ale vzhledem k účasti švýcarských a norských hráčů, jejichž rodné země nejsou součástí EU, bylo od této volby upuštěno.
„Pokud jde o evropský výběr, tak po pečlivém zvážení všech názorů a debatě s vedením týmu i nominovanými hráči, bylo rozhodnuto, že mužstvo Evropy nebude na Světovém poháru zastupovat žádná oficiální hudební pocta. Evropští hokejisté s ohledem na respekt k národním hymnám svých zemí uvedli, že jakákoliv forma hudební znělky by byla umělá a zbytečná“, stojí v tiskové zprávě NHL.
Organizátoři celé akce si tak mohli oddechnout, že se toto poměrně citlivé nacionální téma podařilo vyřešit bez větších konfliktů, které z trochu jiné strany hrozily už před rokem, kdy někteří hráči budoucího evropského týmu vyjadřovali určité pochyby ohledně zařazení kontinentálních výběrů do programu turnaje.
„Mám raději zápasy země versus země. Hrát za svou rodnou zemi je pro mě vždy ta nejvyšší pocta. Nechápejte mě špatně, rozumím tomu, že utkání výběrů má pro spoustu hokejových fanoušků své kouzlo, ale přesto se nemohu zbavit pochybností týkajících se fungování mužstva složeného z hráčů tolika různých států,“ řekl před časem novinářům obránce Zdeno Chára (Boston), jenž bude společně s dalšími pěti Slováky hájit barvy Evropy.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

S tímto názorem kontrastuje přístup většiny hráčů mladého severoamerického výběru, který se netají velkými ambicemi. „Myslím, že jsme tady nejzkušenějším týmem a naší hlavní devizou je rychlost. Na turnaj jsme správně nabuzení a duely s Evropou bereme jako mimořádnou výzvu,“ řekl v rozhovoru pro server nhl.com útočník Nathan MacKinnon (Colorado).
Nadšení mladších hráčů ale nesdílí některé bývalé hvězdy NHL, mezi které patří i někdejší skvělý obránce, vítěz Stanleyova poháru a člen Hokejové síně slávy Brian Leetch, jenž by byl raději, kdyby organizátoři do programu příštího Světového poháru už zápasy kontinentálních výběrů nezařadili.
„Myslím, že utkání Severní Amerika – Evropa není špatný koncept a přitáhne řadu diváků, ale na druhou stranu jsem přesvědčen, že pro zúčastněné hráče je mnohem větší ctí reprezentovat mužstvo své rodné země a to se samozřejmě odráží i na výkonech každého jednotlivce,“ sdělil Leetch.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -