- Reklama -

Vždycky dobře naložený pohodář, říkají o veteránu Thorntonovi spoluhráči

- Reklama -

Šest let nereprezentoval Kanadu. Vlastně je tomu těžké uvěřit, když si uvědomíte, kolik toho za tu dobu dokázal. V NHL byl za to období se 410 body sedmým nejproduktivnějším hráčem. S 318 asistencemi byl vůbec nejlepším ligovým nahrávačem. Joe Thornton platil vždycky za jednoho z nejlepších tvůrců hry v lize.
Teď se konečně dočkal i odměny v podobě nominace na důležitý mezinárodní turnaj. Bylo to překvapení pro něj i pro fanoušky, o to větší měl sedmatřicetiletý Joe Thornton radost. „Dokud mě nejmenovali, vůbec jsem o tom nepřemýšlel,“ přiznal zkušený útočník San Jose.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Bude jedním z mála hráčů výběru javorového listu, kterému už šedivějí vousy i vlasy. Přes jeho postavení a zkušenosti se na Thorntona každý těší. Má pověst pohodáře, člověka, který se rád baví a je oblíbený pro svoje vtípky. S věkem s ním rozhodně není větší nuda, naopak.
„Myslím, že právě to mi umožňuje hrát tak dlouho,“ říká ke své povaze Thornton. „Rád chodím každý den na hřiště, užívám si přítomnost spoluhráčů. Pořád se cítím na 24 let…“
Naposledy oblékl reprezentační dres Kanady na olympiádě ve Vancouveru 2010. Po boku Sidneyho Crosbyho, Patrice Bergerona, Jonathana Toewse a dalších tehdy vyhrál zlatou medaili.
„Nezměnil se,“ říká o Thorntonovi Crosby. „Je to docela pohodový chlap, rád se baví a má tunu zkušeností. Hraje opravdu dlouho. Drží věci v klidu.“
Tím, že se o něm ve spojitosti s nominací na World Cup moc nemluvilo, se prý vůbec nezabýval. Staral se o svojí hru. Za ty roky v San Jose se mu zrovna nedařilo v play off, sklidil za to s ostatními spoustu kritiky. Musel se naučit, jak se nad ní povznést. V Kalifornii to má nakonec pořád jednodušší než v Bostonu, odkud ke Žralokům odcházel. Tam by byla kritika určitě ostřejší a nepříjemnější.

Nikdy se nestaral, co o něm lidi říkají, jak o něm smýšlí. „Je vždycky v dobré náladě, pořád šťastný,“ říká na adresu klubového spoluhráče Marc-Edouard Vlasic. „Nic, ale opravdu nic ho nerozhází.“
Když ho minula nominace na OH do Soči 2014, tušil, že už reprezentační dres nikdy neoblékne. Loni však byl s 82 body čtvrtým nejproduktivnějším hráčem NHL, v play off se pak se San Jose konečně prokousal až do finále, když ve finále Západní konference přehráli se Sharks St. Louis Blues. Na Pittsburgh nestačili, i tak z toho byl ale krásný zážitek pro hráče i fanoušky.
Trenér Kanady Mike Babcock přiznal, že právě Thorntonovy výkony z play off byly hlavním důvodem jeho nominace na Světový pohár. Lídr San Jose je tak jedním ze čtrnácti hráčů Kanady, kteří mají zkušenost už z minulého World Cupu 2004. Souhru s Mariem Lemieuxem a Joe Sakicem si tehdy užil. Oba jsou dnes součástí managamentu NHL.
„Ano a já jsme pořád tady,“ smál se Thornton. „Pořád mám před sebou tak deset let, takže si možná zahraju i na dalším World Cupu,“ dodal s humorem sobě vlastním.

- Reklama -

Bude vás zajímat:


Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -