- Reklama -

Yzerman sonduje trh, hledá posilu do obrany Lightning

- Reklama -

Tampa Bay má k dispozici výborný tým. Dost možná se podařilo poskládat ten nejlepší kádr od roku 2004, kdy Lightning poprvé a zatím naposledy dosáhli na Stanley Cup. Generální manažer Steve Yzerman je sice zdrženlivý a zatím hovoří o nutnosti kvalifikovat se do play off, nicméně určitě přemítá o tom, jak daleko by letos jeho celek mohl dojít. A jestli je šance na zopakování 12 let starého úspěchu dostatečně veliká na to, aby před pondělní uzávěrkou přestupů posílil řady svého týmu o dalšího bojovníka.
Yzerman dal minimálně jasně nasrozuměnou, co jeho mužstvo potřebuje nejvíce – posílit defenzívu. Byť se v létě připojili k týmu Anton Strålman a Jason Garrison, stále to nestačí. Především proto, že Tampě momentálně scházejí zranění obránci Matt Carle a Radko Gudas. Carle by se měl co nevidět vrátit do hry, ale Gudas se začátkem ledna podrobil operaci pravého kolene a v základní části už si nehraje. A jestli bude k dispozici pro play off, to je zatím ve hvězdách.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Pokud by mělo dojít k nějaké výměně, pak je naším cílem získat schopného beka, v nejlepším případě pravorukého. Ale nebudeme tlačit na pilu. Jestliže nenajdeme odpovídajícího hráče a k tomu férovou nabídku od jeho současného zaměstnavatele, k žádné dohodě nedojde. Chceme solidně posílit stávající kádr, nikoliv pouze lepit díry v sestavě,“ upozornil Yzerman.
A jak sám dodal, jednání s ostatními kluby komplikují především dva základní faktory. Jednak vícero klubů chce posílit své defenzivní šiky, jednak je problémem vůbec zasednout k jednacímu stolu, neboť mnoho celků ještě stále živí naději na postup do play off.
„Hodně týmů si dalo za úkol stejný cíl jako my – najít a získat posilu do obrany. Navíc jen málo klubů je v současné době ochotno měnit hráče, takže se výrazně zužuje okruh hráčů, o které bychom měli zájem. K tomu je třeba přičíst ještě to, že některé celky budou vyčkávat až do 2. března, aby získaly co nejlepší protihodnotu,“ dodal Yzerman.
Momentálně se jako největší aspiranti na dres Blesků jeví Jeff Petry (Edmonton) a Zbyněk Michálek (Arizona). „Přistupujeme k tomu s čistou hlavou. V případě každého hráče si položíme prostou otázku – jsme připraveni položit požadovanou oběť, abychom ho přivítali v našich řadách? Pokud bude odpověď ano, pak si s druhou stranou plácneme. Jestliže to bude ne, tak prostě půjdeme o dům dál,“ řekl generální manažer Tampy.

Bývalý kapitán Detroitu má stejný cíl, jako asi každý GM v lize – vybudovat silné mužstvo, které bude po léta patřit mezi elitu. Všichni hlavní lídři Tampy Bay – superstar Steven Stamkos, brankářské zjevení Ben Bishop, švédský obránce Victor Hedman nebo útočné komando Palát-Johnson-Kučerov – jsou mladší 30 let. V podstatě jediný stabilní člen sestavy Blesků, který se přes tuto věkovou hranici přehoupl, je šestatřicetiletý veterán Brenden Morrow. K tomu si přidejme devatenáctiletého nováčka Jonathana Drouina, ve kterém mnozí vidí nového Martina St. Louise.
Nicméně patřit mezi elitu a mít mužstvo schopné získat Stanley Cup, to jsou v nesmírně vyrovnané soutěží, jakou je NHL, dvě značně odlišné věci (zeptejte se v San Jose). Yzerman ale nehodlá hrát vabank ve stylu teď nebo nikdy: „Nejsem příliš nakloněn myšlence, že bych obětoval volbu v prvním kole draftu. Názor změním pouze v případě, pokud bychom za něj získali skutečně kvalitní náhradu a hráče, který by v každém zápase trávil na ledě podstatnou porci času.“
Ale získat rozdílového hráče (v ang. difference maker) se před 12 lety podařilo Yzermanovu předchůdci Jayi Feasterovi, který trochu paradoxně přivedl do týmu také obránce (Darryl Sydor) a sám se vzdal právě prvního výběru v draftu. Yzerman má letos k dispozici dokonce dvě volby v prvním kole (druhou získal výměnou Martina St. Louise do NY Rangers), ale pro změnu mu svazuje ruce jiný problém.
Není jasné, jaká bude hodnota platového stropu pro příští ročníku, a tak Yzerman pátrá po posilách pouze v řadách hráčů, kterým končí smlouva už letos v létě. Samozřejmě se s tím pojí i další negativum – manažer Blesků obětuje nějakou protihodnotu za hráče, který může příští sezónu znovu hájit barvy jiného mužstva. Samozřejmě pokud by to znamenalo Stanley Cup, asi nikdo by se na něj nezlobil.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -