- Reklama -

Z Kalifornie zazněla silná slova. Padne hokej na kolena?

- Reklama -

Pár dní před začátkem jubilejního 25. ročníku Major League Soccer (MLS) vyslal majitel mančaftu Los Angeles FC (LAFC) Larry Berg do světa silný vzkaz. Kopaná bude podle něj do deseti let v USA větší než baseball a lední hokej.
„Máme na své straně demografické změny, diverzita a mládí hraje v náš prospěch,“ zaznělo na středečním setkání představitelů MLS s médii. „Proto věřím, že do deseti let předběhneme baseball s hokejem a staneme se třetím nejpopulárnějším sportem za fotbalem a basketbalem.“
Fanda NHL
Podobná slova je možné v posledních letech slýchávat často, tentokrát jim ale dodává na váze skutečnost, že padla z úst představitele nesmírně úspěšné organizace.
LAFC se stal za tři roky své existence synonymem pro boost MLS ve Státech, když skvělým marketingem přesvědčil Kaliforňany sledovat domácí kopanou.
Největším tahounem sledovanosti Major League Soccer jsou v USA Latinoameričané. Ti sice stále preferují mexickou Ligu MX, týmy jako LAFC je však stahují i ke sledování čtvrtstoletí staré ligy.

Zatímco NHL se rozšiřuje jen velmi opatrně, MLS zažívá doslova divokou expanzi. Letos se soutěž o rozšířila o Inter Miami a Nashville SC a příští rok přibydou nová mužstva v Austinu, Charlotte, Sacramentu a St. Louis.
S přihlédnutím k limitované oblíbenosti NHL, stárnoucí fanouškovské základně MLB a rostoucí hispánské populaci v USA se nejeví Bergova slova úplně zcestná. MLS má navíc v posledních letech stabilně vyšší průměrnou návštěvnost než National Hockey League i NBA.
V jednom ukazateli však klubová kopaná stále silně pokulhává – TV sledovanost jí zatím do karet nehraje. Zatímco sedmý zápas posledního Stanley Cupu si v USA naladilo 8,7 mil. Američanů, MLS Cup vidělo jen 1,2 milónů diváků.


Sledovanost posledních finále severoamerických lig v USA:
Super Bowl 2020: 99,9 miliónů
World Series 2019: 23.0 miliónů
NBA Finals 2019: 18.3 miliónů
Stanley Cup 2019: 8.7 miliónů
MLS Cup 2019: 1,2 miliónů
WNBA Finals 2019: 0,4 miliónů


- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -