- Reklama -

Z kapitána kapitánem. V Buffalu zvolili Giontu

- Reklama -

Změnil dres, ale i na tom novém mu zůstane památka z dřívějška. Písmeno C. Už nikoliv C jako „Canadiens“, ale stále jako „Captain“. Briana Giontu si vybrali jako lídra kabiny také v Buffalu, s nímž začátkem července podepsal jako volný hráč tříletou smlouvu.
„Dostat tuhle funkci je vždycky pocta. Hrajete v nejlepší lize světa a když vás uznávají spoluhráči, vedení a trenéři, je to velká poklona. Pro mě o to větší, že se mi jí dostalo takřka v mém rodišti,“ děkuje útočník pocházející z nedalekého Rochesteru.
Pětatřicetiletý hokejista se před čtyřmi roky stal historicky druhým Američanem (po Chrisi Cheliosovi), kterému svěřili funkci kapitána v Montrealu. Po příchodu do Buffala se očekávalo, že si podrží hlavní slovo v kabině – a trenér Ted Nolan to na včerejší tiskové konferenci také s úsměvem na rtech vyřkl, sám Gionta ale nebere své jmenování jako samozřejmost.
„Nemůžete někam přijít a vyžadovat od ostatních, aby vás uznávali. Respekt spoluhráčů si musíte zasloužit, to platí bez ohledu na místo, kde jste. Ať už v Montrealu nebo tady, musíte se vcítit do kabiny, aby vás akceptovali. Nejlepší způsob jak získat respekt, je zasloužit si ho.“
Na začátku loňského ročníku si Sabres zvolili dva spolukapitány, ale v obou případech se jednalo o muže, kterým končily smlouvy. Thomas Vanek byl navíc po necelém měsíci vytrejdován, Steve Ott odešel v době březnové uzávěrky přestupů. V Giontově případě vsadil klub, jenž v minulosti proslul rotací kapitánské funkce, na dlouhodobější řešení. Účastník turínské olympiády má na příští dvě sezóny do smlouvy zahrnutou no-trade klauzuli.
Giontovými pomocníky budou obránce Josh Gorges, jenž přišel také v létě z Montrealu, a útočník Matt Moulson. Někdejší hráč Los Angeles a NY Islanders se k Šavlím vrátil poté, co konec předchozího ročníku strávil v Minnesotě.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -