- Reklama -

Z kapitána střelcem. Shane Doan pálí ostrými!

- Reklama -

Táhne mu už na čtyřicet a jako jediný z týmu pamatuje časy, kdy Arizona Coyotes ještě působili ve Winnipegu, odkud se jako původní Jets odstěhovali v roce 1996. Shane Doan vždy platil za příkladného vůdce, srdcaře a bojovníka, který na ledě nic nevypustí. Za dlouhá léta si vydobyl respekt napříč celou ligou. Pokud by v kariéře pokračoval i v příští sezóně a vydrželo by mu zdraví, mohl by atakovat mety 1 500 odehraných zápasů a 1 000 bodů. Je nejdéle sloužícím kapitánem v lize, v níž nesmazatelně zanechal výraznou stopu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Přesto byl podle mnohých před touto sezónou už pomalu na odpis. I když nikdo nezpochybňoval jeho přínos v kabině, jeho produktivita v posledních letech pomalu slábla, což je vzhledem k věku pochopitelné. Pořád dokáže být platným hráčem, ale časy, kdy nasbíral za sezónu třicet branek a sedmdesát bodů, už má za sebou. Nyní je ale všechno jinak!
Kapitán Coyotes se totiž v posledních týdnech nebývale rozstřílel. Nejen, že Chicagu nasázel hat-trick, v následujícím duelu s Winnipegem přidal další dva zásahy. Proti Edmontonu se střelecky odmlčel, aby hned další zápas proti Vancouveru rozhodl dalšími dvěma góly! Celkově se zapsal do střelecké listiny sedmkrát ve čtyřech duelech, nebo devětkrát v posledních sedmi, chcete-li.


V historickém klubovém pořadí střelců přeskočil Dalea Hawerchuka a stal se klubovým rekordmanem. Aby byla výjimečnost momentu ještě zvýrazněna, stalo se tak v souboji proti Winnipegu. „Ta symbolika je fakt cool,“ uznal i novopečený rekordman. Rozhodčí mu na památku dovezli puk, zatímco publikum mu dopřálo ovace vestoje. Bohužel u výjimečného okamžiku chyběla jeho žena se čtyřmi dětmi. Rodinka si právě užívala radovánky na Havaji.
I když se letos v útoku Kojotů výrazně prosazují mladíci Max Domi a Anthony Duclair a střelecky se daří i Mikkelu Boedkerovi, je to právě veterán Doan s patnácti zásahy, kdo je momentálně nejlepším střelcem týmu v aktuální sezóně. Devětatřicetiletý rodák z Halkirku v provincii Alberta přitom nikdy během své dvacetileté kariéry neplatil za vyloženého kanonýra.
„Jednou z věcí, které jsem se naučil, je to, že jakmile se vám daří, musíte se na té vlně udržet tak dlouho, jak to jen jde,“ říká ke své momentální formě Doan. „Je fajn týmu takhle přispět a stejně tak je zábava, když se vyhrává,“ komentoval své poslední galapředstavení autor vítězné trefy, jenž patnáctým zásahem v sezóně překonal svůj loňský výkon. V ročníku 2014-15 se v 79 utkáních trefil „jen“ čtrnáctkrát.
Nyní je na patnácti gólech a polovina sezóny je stále před námi. Uvidíme, jak dlouho mu střelecké štěstí vydrží. „Vždycky chce být správným lídrem. Vidět, jak se mu daří, je velmi potěšující. Všichni vidíme, jak na ledě dře a kolik práce už vykonal pro tuhle organizaci,“ chválí svého kapitána také kouč Dave Tippett.
Hattrick Shanea Doana v duelu s Chicagem

Gól, kterým Shane Doan překonal Dalea Hawerchuka

Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -