- Reklama -

Z nováčka kandidátem na Conn Smythe Trophy. Guentzel dál překvapuje

- Reklama -

Jake Guentzel dál prožívá svou raketovou kariéru v NHL. Už jeho vstup do slavné soutěže byl impozantní – první zápas, první střídání, první střela, první gól. To se opravdu jen tak každému nepovede. A dvaadvacetiletý útočník se nezastavil ani ve svém prvním play off o Stanley Cup. V prvních 11 zápasech nastřílel devět branek, teď už jich má na kontě 12 a vede během finálové série pořadí střelců celé ligy.
„Je to všechno bláznivé. Ani se nedá vyjádřit slovy, jaké pocity teď mám,“ řekl sám Guentzel po posledním zápase, ve kterém dvakrát skóroval a byl vyhlášen první hvězdou večera.


V posledním zápase proti Nashvillu předvedl Guentzel famózní výkon, jako by ani nehrál své první finále Stanley Cupu.
„Chce dávat ty nejdůležitější góly. Dokáže si vytvořit šance a pokaždé se snaží sám rozhodnout. Když v sobě máte tuhle nebojácnost, můžete puk dostat do sítě i v těch nejtěžších momentech. Odvádí pro nás skvělou práci,“ chválí jej spoluhráč Chris Kunitz. „Přináší do naší hry energii. Vybojuje puky, tvoří hru, dokáže cokoliv,“ přidává se Matt Cullen.
Po 21 zápasech letošního play off má Guentzel na kontě 12 branek a 19 kanadských bodů, nejvíc, co kdy jaký americký nováček v play off NHL dokázal nasbírat.
„Je neustále ve hře a kolem brankoviště soupeře,“ uvedl na jeho adresu kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. „Myslím, že jeho hokejové myšlení mu umožňuje, aby všechny svoje dovednosti skutečně ukázal. Můžete o něm říct, že velice dobře vnímá dění na ledě.“


Bude vás zajímat:


Už jen dva góly jej dělí od nováčkovského rekordu, který v sezóně 1980-81 vytvořil Dino Ciccarelli. A to přitom trenéři od druhého kola play off Guentzelovi snížili čas na ledě, protože se obávali, aby se jejich nováček brzy nezatavil. On byl ale pořád skvělý.
„Je opravdu talentovaný a my se jen snažili ubrat mu pár minut, protože trávil na ledě hodně času. Dalo mu to příležitost chytit nový, svěží vítr. Jeho nohy už nebyly tak opotřebované a vrátila se mu i sebedůvěra. Je to svědomitý kluk a je radost jej trénovat,“ nešetří chválou na rodáka z americké Omahy trenér Pittsburghu Mike Sullivan.
„Jake je úžasný. V některých zápasech jej skoro nevidíte, ale ve správnou chvíli se předvede,“ vysekl poklonu i slavný Jevgenij Malkin. Ten vyhrál Conn Smythe Trophy v roce 2009 a Guentzel by to mohl dokázat letos. Mezi spoluhráči je ovšem oblíbený nejen pro své hokejové umění.
„Je to skvělý kluk i mimo led, pořád je s ním legrace. A to se nemění, i když se mu třeba zrovna nedaří,“ prozrazuje jeden z jeho nejbližších kamarádů z kabiny, Scott Wilson.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -