- Reklama -

Z Tučňáka se stává Zlatý rytíř. Fleury po 14 letech opouští Pittsburgh

- Reklama -

Psal se 21. červen 2003. V Nashvillu se konal vstupní draft. Jeho hlavní postavou se stal tehdy osmnáctiletý brankář Marc-Andre Fleury, z něhož zástupci Pittsburghu Penguins učinili celkovou jedničku. Přesně o čtrnáct let později si Fleuryho v rámci rozšiřovacího draftu vybral nový člen rodiny NHL Vegas Golden Knights.
Poté, co majoritní vlastník z pouštního města Bill Foley oznámil Fleuryho jméno, objevil se trojnásobný vítěz Stanley Cupu na pódiu a dočkal se ovací vestoje.
„Nečekal jsem to. Je to opravdu bláznivé. Jsem nadšený, že tady začínám,“ nechal se po nástupu na scénu slyšet Fleury.
„Dočkal jsem se vřelého přijetí. To mě těší. Jsem velmi vděčný za příležitost ve Vegas, v novém týmu a organizaci,“ tvrdí Fleury.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rodák z provincie Quebec se radoval ze zisku Stanleyova poháru v letech 2009, 2016 a 2017. Zatímco před rokem roli brankářského tahouna napříč vyřazovacími boji převzal Matt Murray, letos na jaře se kvůli jeho zranění musel mezi tři tyče postavit Fleury. A vedl si fantasticky. Postaral se o devět ze šestnácti výher, které jsou potřeba k ukořistění trofeje lorda Stanleyho. Nebýt jeho, těžko by Tučňáci dokázali vyřadit Columbus a Washington. Ve finále Východní konference Fleuryho práci převzal Murray, jenž následně dovedl pensylvánský celek k obhajobě.
Deset dnů od výhry ve Stanley Cupu se Fleuryho život změnil o 180 stupňů.
„Je to velký obrat, slavíte výhru, paříte se spoluhráči, pak si začnete balit a jedete do Vegas. Je to trochu neskutečné,“ komentuje kolotoč událostí posledních dní Fleury.
„Jsem šťastný, že to takhle dopadlo. Byl jsem v Pittsburghu hodně dlouho, ale tím, že mě čeká zbrusu nový začátek stejně jako všechny ostatní spoluhráče, nebudu mít moc velkou práci. Ta bude spočívat jen v zastavování puků. Ostatní hokejisté se musí v jiných klubech starat o spoustu věcí,“ myslí si kanadský gólman.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Lasvegaská franšíza bude v následujícím ročníku patřit k jedné z hlavních atrakcí v NHL. Nikdo nepochybuje o tom, že se fanoušci kanadsko-americké soutěže mají na co těšit.
„Pro vítězství udělám vše, co budu moc. Pokusím se zapojit do komunity, potkávat se s lidmi a šířit pověst našeho mužstva,“ popisuje olympijský vítěz z Vancouveru 2010.
Fleury, Deryk Engelland a Brayden McNabb – nové tváře Vegas Golden Knights

Pro Tučňáky jde o velkou ztrátu. Fleury je nesmírně populární chlapík, kterého si všichni mimořádně váží.
„Ještě se to nevstřebalo, je zvláštní vidět ho v jiném dresu. Věděli jsme, že si ho pravděpodobně vyberou. Když jste toho svědky, je to divný pocit,“ prohlásil kapitán Pens Sidney Crosby.
„Vím, že Vegas odvede skvělé služby. Je to úžasný kluk, po celá ta léta byl pro náš celek moc důležitý. Je těžké vidět ho odcházet,“ tvrdí „Sid the Kid“.
Podle dvojnásobného držitele Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off bude Fleury tahounem Zlatých rytířů.
„Bude pro ně velmi důležitý. Vzhledem k jeho zkušenostem a tomu, o jaký typ osobnosti se jedná, si jsem jistý, že poslední léta pro něj nebyla lehká, uvážíte-li jeho situaci. Myslím si, že někdy zapomenete, jak těžké to je, protože se s tím vyrovnal tak dobře.“
„Vím, že je z této šance nadšený. Jeho zkušenosti do budoucna týmu hodně pomůžou. Z tohohle hlediska si nemohli vybrat lepšího hráče,“ dodává Crosby.
Útočník Jevgenij Malkin pro změnu na Instagramu zveřejnil fotku, na níž má dres s číslem 29 nasazený obráceně a místo Fleuryho jména se na něm vyjímá nápis „My MVP“ („Můj nejužitečnější hráč“).


Fleuryho odchodu lituje také Murray.
„Byl pro mě velkým mentorem a nikdy nezapomenu na ten moment, kdy mi po výhře předal Pohár. Je to jedna z nejlepších, opravdových lidských bytostí, kterou kdy potkáte,“ pěje slova chvály na Fleuryho adresu dvaadvacetiletý Murray.
Fleuryho význam pro Pittsburgh nejlépe vystihl generální manažer Penguins Jim Rutherford.
„Marc-Andre je víc než jen trojnásobným šampionem ve Stanley Cupu. Jde o jednoho z nejlepších Tučňáků v historii a jednoho z nejlepších a nejvlivnějších sportovců v dějinách Pittsburghu. Jako hráče a osobnost si ho vážíme, jak nejvíce to jde, a jemu a jeho rodině přejeme jen to nejlepší. V našem městě po sobě zanechal obrovské a věčné dědictví,“ shrnuje Rutherford.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -