- Reklama -

Za dva roky další Světový pohár, hrát se má jen v zámoří

- Reklama -

Když skončily zimní olympijské hry v Soči, kladla si spousta hokejových fanoušků otázku, jestli jsme neviděli ty nejlepší profesionály z NHL reprezentovat své země naposledy. Vypadá to, že ne a dokonce bychom nemuseli čekat další čtyři roky na olympijský turnaj. Podle ruského serveru sport-express.ru se totiž za dva roky uskuteční další ročník Světového poháru, který zároveň oslaví 40 let od svého vzniku.
Klání hokejových velmocí s těmi nejlepšími profesionály se hrálo poprvé v roce 1976 jako Kanadský pohár a hned v prvním ročníku hokejový svět zaskočilo Československo, čerství mistři světa totiž porazili domácí celek ve skupině a pak si zahráli s Kanadou i finále. O dvacet let později se turnaj přejmenoval na Světový pohár, jehož poslední ročník se uskutečnil v roce 2004.
Rozhovory o dalším pokračování odstartovaly už před čtyřmi lety po olympijském turnaji ve Vancouveru. Tehdy ale Rusové přišli s nápadem odehrát v roce 2012 zápasy jen s Kanadou na oslavu 40 let Světové série, zatímco zástupci NHL chtěli turnaj za účasti osmi zemí. Navíc všechno zhatily spory mezi NHL a KHL a do toho ještě přišla výluka kanadskoamerické ligy.
Více se věci pohnuly na kongresu IIHF, kde zámořská strana vystoupila s konkrétními návrhy Světového poháru 2016. „Mělo by se hrát od 15. září do 1. října, tedy v době, kdy se konají předsezónní kempy klubů NHL,“ prozradil prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, jenž vedl na kongresu IIHF ruskou delegaci.
Zatím je jasných šest účastníků turnaje – tradiční velmoci Kanada, USA, Rusko, Česko, Švédsko, a Finsko. Ty doplní ještě dva týmy. Které to budou, se teprve rozhodne. „Pravděpodobně se rozhodne mezi Švýcary, Němci a Slováky,“ myslí si Treťjak. Všechny zápasy turnaje se mají hrát v kanadských a amerických městech. Už letos v listopadu se má poprvé v historii uskutečnit kongres IIHF v Kanadě – v Torontu se mají doladit podrobnosti.

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -