- Reklama -

Začala AHL. S Pastrňákem, Mazancem a Mrázkem

- Reklama -

O víkendu začal 79. ročník AHL (American Hockey League), která zejména plní roli farmářské soutěže pro NHL. V soutěži má své záložní mužstvo každý tým z NHL. O jejím významu pro NHL hovoří i fakt, že 88 procent hokejistů, kteří loni nastoupili v NHL, má za sebou zkušenost právě z AHL.
Každoročně v AHL přes léto probíhají změny ve složení soutěže, letos takové proběhly dvě. Farma Calgary se přesunula z Abbotsfordu do Glens Falls a nově bude hrát pod názvem Adirondack Flames. K přestěhování došlo také u farmy Philadelphie, která právě sídlila v Glens Falls, nově bude hrát v Allentownu jako Lehigh Valley Phantoms. Jen pro zajímavost, AHL hraje také tým Hershey Bears, tento tým v soutěži vynechal pouze první dva ročníky a je v ní tak nepřetržitě od roku 1938.
Složení AHL
VÝCHODNÍ KONFERENCE
Atlantická divize
Manchester Monarchs (Los Angeles), Portland Pirates (Arizona), Providence Bruins (Boston), St. John´s IceCaps (Winnipeg), Worcester Sharks (San Jose)
Severovýchodní divize
Albany Devils (New Jersey), Bridgeport Sound Tigers (NY Islanders), Hartford Wolf Pack (NY Rangers), Springfield Falcons (Columbus), Syracuse Crunch (Tampa Bay)
Východní divize
Binghamton Senatots (Ottawa), Hershey Bears (Washington), Lehigh Valley Phantons (Philadelphia), Norfolk Admirals (Anaheim), Wilkes-Barre/Scranton Penguins (Pittsburgh)
ZÁPADNÍ KONFERENCE
Severní divize
Adirondack Flames (Calgary), Hamilton Bulldogs (Montreal), Rochester Americans (Buffalo), Toronto Marlies (Toronto), Utica Comets (Vancouver)
Středozápadní divize
Chicago Wolves (St. Louis), Grand Rapids Griffins (Detroit), Lake Erie Monsters (Colorado), Milwaukee Admirals (Nashville), Rockford IceHogs (Chicago)
Západní divize
Charlotte Checkers (Carolina), Iowa Wild (Minnesota), Oklahoma City Barons (Edmonton), San Antonio Rampage (Florida), Texas Stars (Dallas)
Titul v AHL, tedy Calder Cup, obhajují hokejisté Texasu, kdy v dresu tohoto týmu loni soutěž vyhrálo také české duo Radek Faksa – Matěj Stránský. Mladí čeští útočníci tak rozšířily řady českých šampiónů. V minulosti se vítězi AHL stali Vladimír Vůjtek, Jaroslav Modrý, Václav Varaďa, Josef Marha, Pavel Brendl, Tomáš Klouček, Milan Hnilička, Zdeněk Blatný, Kamil Piroš, Libor Ustrnul, Ladislav Benýšek, Zbyněk Michálek, Libor Pivko, Tomáš Fleischmann, Jakub Klepiš, Karel Pilař, Ondřej Pavelec, Michal Neuvirth, Radko Gulas, Ondřej Palát, Andrej Nestrašil a Petr Mrázek. Zvláštní postavení mezi českými vítězi má Michal Neuvirth, který vyhrál AHL hned dvakrát a navíc byl v roce 2009 vyhlášen nejužitečnějším hráčem play off.

Pastrňák sbírá body hned od začátku

O tomto víkendu bylo v akci všech 30 týmů a na jejich soupiskách 14 českých a 4 slovenští hokejisté. Na farmě Bostonu se skvěle uvedl David Pastrňák, který ve dvou zápas vstřelil jeden gól a připsal si dvě asistence. Stejný bodový příděl zaznamenal za tři asistence ve dvou zápasech také Dominik Uher, který již třetí rok zkouší své štěstí v záložník týmu Pittsburghu. Střelecky se pak dokázal prosadit už jen Marek Hrivík, ostatní hokejisté sbírali jen asistence.
Do kádru Caroliny v NHL se opět nevešel obránce Michal Jordán, který ovšem svou pátou sezónu v AHL zahájil jako kapitán Charlotte Checkers. V pozici brankářské jedničky do nového ročníku vstoupili Petr Mrázek, Marek Mazanec i Peter Budaj, ovšem s rozlišným výsledkem. Slovenský brankář odchytal jen necelých 8 minut, když musel v prvním zápase po střele do masky střídat, připraven do hry nebyl ani pro druhé utkání svého týmu. Marek Mazanec odchytal dva vítězné zápasy Milwaukee, Petr Mrázek pustil v prvním utkání tři branky a jeho Grand Rapids prohrálo, v druhém zápase pak dostal šanci jeho náhradník Tom McCollum.
Pozice dvojky v Manchesteru zatím připadla Patriku Bartošákovi, dokonce pozice trojky pak v Lake Erie zbyla na Romana Willa. Na svoji šanci zatím čekají také Richard Nedomlel, Tomáš Vincour a Richard Nejezchleb. Do ECHL byli posláni se rozehrát Jakub Culek, Michal Čajkovský a Roman Tvrdoň.
Průběh AHL pro vás budeme celou sezónu pečlivě sledovat. Tato soutěž je díky velkému množství mladých hráčů toužících se prosadit do NHL velmi zajímavá, tvrdá a tedy hodně náročná. Doufejme, že čeští hráči budou ve svém snažení úspěšní a do NHL se jich letos prosadí co nejvíce.
Foto: Icon Sportswire
Čeští a slovenští hráči v AHL – statistiky

Brankáři
HráčTýmZMinGG/ZZás.%SO
Peter BudajSt. John's1700.008100.00
Marek MazanecMilwaukee211952.525391.40
Petr MrázekGrand Rapids15933.012187.50
Patrik BartošákManchester0000.0000.00
Roman WillLake Erie0000.0000.00
Obránci
HráčTýmZGAB+/-TM
Martin MarinčinOklahoma City101100
Tomáš KundrátekHershey101100
Richard NedomlelGrand Rapids000000
Michal ČajkovskýHershey000000
Martin GernátOklahoma City100000
David MusilOklahoma City1000-10
Michal JordánCharlotte3000-30
Útočníci
HráčTýmZGAB+/-TM
David PastrňákProvidence212320
Dominik UherWilkes-Barre2033217
Marek HrivíkHartford110100
Petr StrakaLehign Valley101110
Lukáš SedlákSpringfield1011212
Marek TvrdoňGrand Rapids000000
Jakub CulekBinghamton000000
Richard NejezchlebHartford000000
Tomáš VincourLake Erie000000
Matěj StránskýTexas100002
Radek FaksaTexas100000
Dmitrij JaškinChicago200002
Martin FrkGrand Rapids2000-10
Tomáš NosekGrand Rapids2000-12

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -