- Reklama -

Začátky bývají složité. Stastny se snaží zapadnout do systému Blues

- Reklama -

Začátek měl jako ze snu. V prvním zápase za Blues skóroval, ve druhém posbíral tři asistence. Vedení St. Louis si mnulo ruce, jaké že to mělo v červenci štěstí, že americký útočník zamířil právě do jejich týmu. Jenže pak přišel 18. říjen a utkání proti Arizoně.
Nebyla odehrána ještě ani minuta, když si na Stastneho vyšlápl český útočník Martin Hanzal. Jen pár vteřin poté jej atakoval i další hráč Coyotes, Mikkel Boedker. Stastny zamířil do šatny a pozdější lékařské vyšetření ukázalo, že bude muset na nucenou dovolenou kvůli vykloubenému ramenu. Svému týmu chyběl dva týdny a vynechal celkem osm utkání.
„Takové věci se stávají. Ale není to snadné, když jste v mužstvu nový. Sezónu odstartujete s velkým očekáváním, ale záhy se objeví takováto nepříjemnost. A vy musíte začínat znovu od píky,“ řekl Stastny, který přes léto podepsal se St. Louis čtyřletý kontrakt na 28 miliónů dollarů. Osmadvacetiletý útočník se vrátil do hry začátkem listopadu, ale na svůj počáteční entuziasmus navazoval jen pozvolna.
V prvních osmi zápasech si připsal jediný bod, byť se přesnou trefou v duelu s Nashvillem stal autorem vítězného branky. Jak poté sám uvedl, jeho slabší produktivita byla způsobena strachem z toho, že by se mu mohlo obnovit zranění. „Než vypadl ze sestavy, hrál opravdu výborně. Pak mu nějakou dobu trvalo, aby na své předchozí výkony dokázal navázat,“ řekl trenér Ken Hitchcock.
„Ta zranění… je to s nimi těžké. Celé léto se dáváte dohromady, snažíte se dostat do formy a pak stačí pár vteřin, které vám to všechno vezmou. Následně se vrátíte do hry a všichni od vás očekávají jen ty nejlepší výkony. Jste pod velkým tlakem médií i fanoušků,“ řekl forvard T.J. Oshie.
Stastneho slabší produktivita je do určité míry ovlivněna změnou prostředí. Pro něj vůbec první v rámci jeho kariéry v NHL. Před letošním ročníkem oblékal pouze dres Colorada Avalanche, za které hrával osm let. Nyní se musí adaptovat na herní filosofii, kterou vyznává trenér Hitchcock. A v jeho taktickém pojetí jsou centři do jisté míry více svázáni svými obrannými povinnostmi, než tomu bylo právě v Coloradu. Bodový pokles je pak docela logický.
„Nemyslím si, že bych měl problémy se přizpůsobit. Máme tady spoustu šikovných hráčů, díky kterým si vytváříme dostatek šancí ke skórování. Prostě hrajeme určitým stylem a toho se držíme. Zatím se to vyplácí, myslím, že letos si vedeme výborně,“ řekl Stastny.
„Změny nejsou nikdy snadné. Nový trenér, zcela odlišný systém hry. Patrick Roy, Ken Hitchock – každý kouč vyznává jiné pojetí hokeje. A není to jen o Paulovi, máme tady několik nových hráčů, kteří se snaží aklimatizovat v našem týmu. I kluci, kteří tady působí delší dobu, si museli ze začátku zvykat. Nějaký čas to zabere,“ popsal situaci švédský forvard Alexander Steen.
„Dokážu si představit, v jaké se nachází situaci. My se snažíme soupeře přetlačit, vytvořit si převahu na ledě a s tím i šance ke skórování. Naopak v Coloradu hraje spousta skvěle technicky vybavených hráčů, kteří se snaží uvolnit v souboji jeden na jednoho a využít své rychlosti. Je to pro Paula velká změna, ale v poslední době se zdá, že se konečně uchytil a jeho práce nese své ovoce,“ řekl Oshie.
Stastny bodoval v každém z posledních čtyř zápasů, v minulých třech dokázal vždy skórovat. „Stále se zlepšuje. Jde to vidět především v zápasech, které jsou hodně vyrovnané. V takových dokáže být rozdílovým hráčem. Pro nás je důležité, aby si začal více věřit. Když přijdete do nového prostředí, často čekáte na to, až vám někdo jiný určí, co máte dělat. Je na něm, aby si vytyčil směr, kterým se chce vydat. Je to výborný hráč, jen se musí projevovat trochu rázněji,“ řekl Hitchcock.
Stastny se dnes vrátí do Denveru poprvé jako hráč soupeřova týmu. Proti svým bývalým spoluhráčům si bude chtít rozšířit svůj bodový účet, na kterém je zatím uloženo sedm branek a pět asistencí, které posbíral ve 21 zápasech.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -