- Reklama -

Zápasy o třetí místo nemají rádi, ale bronzová tečka Američany těší

- Reklama -

Před zahájením mistrovství světa američtí hokejisté k hlavním adeptům na medaile nepatřili, ale hned úvodním vítězstvím 5:1 nad Finy ukázali, že s nimi je nutné počítat. Ostravskou skupinu nakonec vyhráli a ve čtvrtfinále zdolali i Švýcary, takže na turnaji mohli zůstat do posledního hracího dne. Zklamání ze semifinálové porážky 0:4 s Ruskem alespoň odčinila nedělní výhra 3:0 nad českou reprezentací v souboji o třetí místo.
„V Severní Americe nejsme naprogramovaní na zápasy o třetí příčku. Jsme naprogramovaní na to, abychom zvítězili, bereme utkání play off jako sedmé zápasy v NHL. Když prohrajeme v semifinále, jako byste se emočně i mentálně odhlásili z dalších bojů,“ tvrdí trenér Todd Richards. „Nebylo pro nás snadné se vrátit s hrát s Čechy v jejich domácí hale. To, že jsme udělali vše, co bylo potřeba pro vítězství, svědčí o charakteru téhle party.“


Američané na MS:


Spojené státy často posílají na světový šampionát týmy tvořené mixem univerzitních hokejistů, „odpadlíků“ z NHL a hráčů působících v evropských soutěžích, ten letošní měl ale jisté zvláštnosti. Ze starého kontinentu dorazili pouze útočníci Steve Moses (Jokerit Helsinky) a Dan Sexton (Něftěchimik Nižněkamsk), mužstvo s věkovým průměrem 24,3 roku bylo nejmladším za poslední dekádu.
„Když jste se zvenčí podívali na soupisku, prohlédli si jména a věk a proti komu budeme hrát, za aspiranty na úspěch byste nás určitě neoznačili,“ uznává Richards. „Jakmile jsme se ale po prvních dvou zápasech dostali do turnaje, viděli jsme, co v nás je. V šatně bylo cítit, že můžeme něco dokázat.“
Mezi tyčemi Connor Helleybuck, až třetí muž v hierarchii gólmanů Winnipeg Jets – absolutně bez zkušeností z NHL, s jedinou sezónou v nižší AHL ve svém zápisu. Prostor před ním strážila přece jen zkušenější obrana dirigovaná Sethem Jonesem, Justinem Faulkem či Toreym Krugem. Z útočníků poutali větší pozornost novinářů jen kapitán Matt Hendricks, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Trevor Lewis a jeden z favoritů letošního draftu Jack Eichel.


Informovali jsme vás o dění na MS

- Reklama -

Tahle partička skoro bezejmenných hokejistů dokázala navázat na bronzový úspěch svých předchůdců z roku 2013. Poprvé od padesátých let minulého století se Američanům podařilo získat dvě medaile v časovém horizontu tří sezón.
„Klíčem k úspěchu byla vítězství nad Finy a Rusy v úvodu turnaje,“ říká trenér Richards v rozhovoru pro USA Today. „Postupně jsme hráli lépe a lépe. Nevím, jestli barva medaile pro nás bude nějakým rozdílem. Vím, že jsme získali jen třetí místo, ale odjíždíme s pocitem, že jsme tady dokázali sakra moc.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -