- Reklama -

Zapracovat na defenzívě, vidí jako hlavní úkol Ostrovanů kapitán Tavares

- Reklama -

Už nejsou řazeni mezi outsidery. Pokud však chtějí NY Islanders dostát své pověsti jedné ze štik Východní konference či alespoň Metropolitní divize, musejí se zlepšit v defenzívě. K čemu jim loni bylo, že byli spolu s městskými rivaly z Manhattanu třetím nejlépe střílejícím mužstvem soutěže, když v tabulce seřazené podle počtu inkasovaných gólů skončili až devátí od konce, nejhůře ze všech postupujících do play off.
„To bude určitě naším hlavním cílem,“ nezastírá kapitán John Tavares. „Myslím, že to mělo hodně do činění s tím, jak tragická jsme měli oslabení na začátku sezóny. Hodně jsme se při nich trápili. Pokud by se nám tohle podařilo vyřešit…“
Čtyřiadvacetiletý útočník si dobře uvědomuje, že se svými kolegy nemůže plnění obranných povinností nechat pouze na spoluhráčích, kteří k tomu mají nejlepší kvalifikaci. Nějakým způsobem se musí zapojit všichni.
„Jsme týmem, který chce mít puk na svých hokejkách. Když zmenšíme čas, který kotouč tráví v našem pásmu, omezíme i počet inkasovaných gólů,“ nabízí jednoduchou rovnici Tavares v rozhovoru pro USA Today.
Do obrany mají Ostrované k dispozici kromě zkušeného Johnnyho Boychuka několik zástupců střední generace (Travis Hamonic, Nick Leddy aj.), o slovo se ale budou hlásit i mladíci. O místo v základní sestavě by mohl zabojovat Ryan Pulock, kterého newyorský klub draftoval před dvěma roky v prvním kole.
„Byl bych nerad, kdyby se jako kluk dostal pod velký tlak, ale připomíná mi Shea Webera z Nashvillu,“ říká Tavares. „Je to velký a silný kluk, přitom hodně pohyblivý. Je rozvážný při práci s pukem. Nedojede na modrou a nevypálí ho nazdařbůh. Ví, kdy a jak vystřelit, takže když vypálí, je jeho střela tvrdá a přesná.“
Co nezachytí útočníci a obránci, musí mít brankář. Jasnou jedničkou je Jaroslav Halák, ale když slovenský reprezentant nebyl ve formě nebo potřeboval odpočinek, Ostrované tápali. S příchodem Michala Neuvirtha se to zlepšilo, jenže ten už obléká dres konkurenční Philadelphie. Problém by měl vyřešit Thomas Greiss, jenž přichází po ročním angažmá v Pittsburghu.
„Pro Gartha (Snowa) to bylo prioritou číslo jedna. V současnosti je post náhradního brankáře čím dál důležitější. Neznám moc gólmanů, kteří by odchytali 70 zápasů za sezónu,“ podotýká lídr Ostrovanů.
Halák jich v minulém ročníku absolvoval 59. Greiss se může těšit, že jeho vytíženost z předešlé sezóny (20 utkání) mírně vzroste. „Náhradní brankář, který zná dobře soupeře z naší divize a dařilo se mu proti nim, nám může jenom pomoci,“ domnívá se John Tavares.
Ostrované svými výkony během poslední sezóny na Long Islandu přitáhli do hlediště mnoho fanoušků, při stěhování do Brooklynu mohou o některé přijít. Na druhou stranu se v novém působišti mohou objevit noví.
„Doufám, že získáme další příznivce. V předešlém ročníku jsme naší fanouškovské základně vdechli nový život. Nikdy jsem neviděl tak loajální a hrdé lidi, jakými byli fandové Islanders,“ uzavírá Tavares.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -