- Reklama -

Zázrak na ledě po čtyřiceti letech

- Reklama -

Byl to jeden z nejslavnějších sportovních příběhů minulého století. Američtí studenti na domácí olympiádě v Lake Placid porazili tehdy téměř neporazitelný Sovětský svaz a získali zlaté medaile. V únoru od té slávy uplyne už čtyřicet let.



A kulaté výroční pochopitelně nemůže zůstat bez povšimnutí. Chystá se velkolepé víkendové setkání tehdejšího týmu v Las Vegas. Chybět u toho nebudou kapitán a střelec vítězné branky proti Sovětům Mike Eruzione, gólman Jim Craig nebo asistent trenéra Brookse Craig Patrick.
Jen tři členové týmu nemohou dorazit – legendární kouč Herb Brooks (zemřel v roce 2003), obránce Bob Suter (odešel v roce 2014) a útočník Mark Pavelich. Ten byl loni obviněn z napadení a na čas uvězněn. Soud jej prohlásil za duševně chorého a nebezpečného.
Od památného triumfu se zlatý tým sešel v kompletním složení pouze dvakrát – na Brooksově pohřbu v roce 2003 a o rok dříve na All-Star víkendu NHL v Los Angeles. Když ve stejném roce (2002) společně zapalovali olympijský oheň v Salt Lake City, chyběli u toho Mike Ramsey a Mark Pavelich.
Před pěti lety proběhlo na místě činu v Lake Placid setkání po pětatřiceti letech. „A tehdy jsme se dohodli, že to musíme někdy zopakovat,“ říká organizátor akce Jeff Holbrook.
Na pátek 21. února je připravena akce pro majitele sezónních vstupenek Vegas Golden Knights. „Vstupenky byly vyprodány za šestnáct minut,“ říká Holbrook. Na sobotu se pak plánuje akce pro 12 tisíc lidí.
Olympionici budou na pódiu, kde budou promítány slavné záběry, a podělí se o historky ze zákulisí.
Organizátor akce také slibuje mimořádně zajímavé hosty z hokejového prostředí i ze showbyznysu. Počítá se i s účastí někoho z ruské strany. Vystaveny budou také dosud nezveřejněné artefakty ze zlatého tažení.
Celá akce vyvrcholí před večerním zápasem Golden Knights proti Floridě v T-Mobile Areně. „Každý ten příběh zná. Ať už jsou to rockové hvězdy, slavní herci nebo politici, každého ten příběh ovlivnil a inspiroval,“ prohlásil Holbrook.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -