- Reklama -

Zbyněk Michálek se konečně trefil, Stepan hattrickem skolil Devils

- Reklama -

Třinácti zápasy pokračovala v sobotu po vánoční přestávce National Hockey League. Z českých hokejistů se střelecky prosadil pouze Zbyněk Michálek, který svým prvním gólem v sezóně přispěl k výhře Arizony 2:1 nad Anaheimem. Druhé vítězství v řadě vybojovali Coyotes až po samostatných nájezdech.
Bod navíc jim pomohl získat Shane Doan, který překonal Frederika Andersena v úvodu čtvrté série. Jediný úspěšný exekutor večera sice při své střele zlomil hokejku, puk si ale našel cestu do sítě mezi betony gólmana Ducks. Naposledy se Doan posadil v penaltovém rozstřelu v březnu 2012.
V základní hrací době se vše podstatné odehrálo již v první třetině. V čase 9:16 otevřel skóre Rene Bourque. Z vedení se však Ducks dlouho neradovali, když o pouhých 73 vteřin později srovnal na 1:1 Zbyněk Michálek. Rodák z Jindřichova Hradce se prosadil dělovkou od modré čáry. Střeleckou parket mu připravili Martin Erat a Sam Gagner. Český bek skóroval poprvé od 1. dubna a po 39 zápasech tak přerušil své čekání na gól v NHL.
Závěr kalendářního roku zastihl hokejisty NY Rangers ve velké herní pohodě a v sobotním utkání proti New Jersey si připsali již osmou výhru v řadě. Hlavním tahounem jejích ofenzivy byl Derek Stepan, jenž vstřelil všechny tři branky domácího celku a připsal si tak svůj třetí hattrick v kariéře. Americký forvard se trefil při třech různých herních situacích – oslabení, přesilovka a do prázdné branky při power play soupeře. Čestný úspěch Devils, jimž nepomohly ani změny v realizačním týmu, vsítil Steve Bernier.
Po pětizápasové absenci zaviněné zraněním v dolní části těla se do sestavy Tampy Bay vrátil Ben Bishop a pětadvaceti bezchybnými zákroky dovedl svůj tým k těsné výhře 2:1 na Carolinou. Do dvou brankového trháku poslali Lightning Nikita Kučerov a Alex Killorn, u branky prvně jmenovaného asistoval Ondřej Palát, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Bishop držel čisté konto až do 55. minuty, kdy ho překonal slovenský bek Andrej Sekera.
Stejně dlouho jako Bishop chyběl na soupisce Columbusu Scott Hartnell. Kanadský forvard si 12. prosince zlomil prst, nyní už je ale stoprocentně v pořádku a svým spoluhráčům to dokázal dvěma góly do sítě Bostonu. Brankou a dvěma asistencemi se na debaklu Bruins 6:2 podílel obránce Kevin Connauton, góle a přihrávku se předvedl jeho spoluhráč Matt Calvert. Niklas Svedberg opustil brankoviště Medvědů ve 34. minutě po třetí inkasované brance z 15 střel, naprosto shodnou bilanci zaknihoval také jeho nástupce Tuukka Rask.
Potřetí v řadě bodoval Jiří Hudler, který jednou asistencí přispěl k výhře Calgary 4:1 nad Edmontonem. Bitvu o Albertu rozhodla první třetina, kterou Flames opanovali v poměru 3:0. Nejdůležitější pasáž zápasu přišla v rozmezí 8. a 9. minuty. První puk poslal za záda Viktora Fastha Joe Colborne, dvě střelecké navštívenky, které dělilo pouhých 16 sekund, předal gólmanovi Oilers nováček Johnny Gaudreau. V úvodu poslední třetiny mířil přesně forvard Oilers Ryan Nugent-Hopkins, poslední slovo si však vzal domácí forvard Curtis Glencross.
Detroit zvítězila na ledě Ottawy 3:2 v prodloužení. Red Wings v utkání dvakrát smazali jednobrankový náskok soupeře, v 65. minutě pak o výhře rozhodl Gustav Nyquist. Na gól Mikea Hoffmana odpověděl Justin Abdelkader, na trefu Clarka MacArthura reagoval Henrik Zetterberg (1+1), u obou branek Rudých křídel v základní hrací době asistoval Niklas Kronwall.
Hokejisté New Yorku Islanders i s přispěním dvou branek Johna Tavarese vedli po 40. minutách na ledě Buffala 3:0, ve třetí části hry se však dařilo stejně dobře domácímu týmu, který nejprve srovnal krok a v penaltovém rozstřelu dokonal obrat na 3:4. Bonusový bod zařídil Sabres v úvodu druhé série Tyler Ennis.
Gólem a asistencí se Andrew Ladd podepsal pod výhru Winnipegu 4:3 v Minnesotě. Forvard Jets ukončil zápas ve třetí minutě prodloužení. Před ním překonali třicetiletého Američana Johna Curryho (byl to jeho debut v letošní sezóně) Bryan Little, Adam Lowry a Blake Wheeler. Na straně poraženého celku se prosadili Mikael Granlund, Jason Pominville a Thomas Vanek.
Poprvé v sezóně na sebe narazily týmy Pittsburghu a Washingtonu. Po utkání, ve kterém lídři obou týmů, Sidney Crosby i Alexandr Ovečkin, vyšli bodově naprázdno, měli větší důvod k úsměvům hráči Capitals , kteří si z Consol Energy Center odvezli výhru 3:0. Dvěma góly se o ni postaral Eric Fehr, na Marca-Andre Fleuryho vyzrál také Marcus Johansson. První hvězdou duelu byl vyhlášen Braden Holtby, jenž zastavil všech 31 střel a potřetí v ročníku udržel čistý štít. První start proti svým někdejším spoluhráčům z Pittsburghu absolvovali zadáci Brooks Orpik (0+1) a Matt Niskanen.
Dallas porazil St. Louis 4:3. O čtvrtou výhru Stars v řadě na hřišti soupeře se zasloužili Travis Moen, Ryan Garbutt, Trevor Daley a Jason Demers. Kari Lehtonen si připsal nejen 30 bezchybných zákroků, ale i jednu asistenci. Recept na něj našli Alex Pientrangelo, Vladimír Tarasenko a David Backes. Blues prohráli čtvrtý zápas sebou, doma vyšli naprázdno poprvé od 8. listopadu.
Stejným výsledkem zdolal Nashville na vlastním ledě Philadelphii. Predátoři zužitkovali tři z pěti početních výhod a výrazně si tak v tomto směru vylepšili svoji letošní bilanci, která je zatím vůbec nejhorší v lize. Výhodu početní převahy zužitkovali Filip Forsberg, Mike Fisher a Colin Wilson. Posledně jmenovaný mířil do černého i při rovnoměrném počtu hráčů na ledě. Pekka Rinne zastavil 26 puků, nulu na jeho kontě umazal Claude Giroux.
Dvěma góly a jednou asistencí se Patrick Kane přičinil o výhru Chicaga 5:2 v Denveru. Snažení svého spoluhráče střelecky podpořili Brandon Saad, Brent Seabrook a Patrick Sharp, jenž včera oslavil 33. narozeniny. Kapitán Jonathan Toews zaznamenal dvě asistence. V dresu poražených Avalanche se po dlouhé době radoval ze vstřelené branky Nathan MacKinnon. Na svou šestou trefu v ročníku čekal od 13. listopadu – šestnáct utkání.
Po první třetině utkání kalifornského derby mezi Los Angeles a San Jose svítil na elektronické časomíře stav 1:1. O výhře Králů v poměru 3:1 rozhodly využité přesilovky, v nichž se prosadili Anže Kopitar a Jake Muzzin. Jonathan Quick podpořil úspěch úřadujícího šampióna Stanley Cupu jednadvaceti zákroky.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -