- Reklama -

Ze Sparty (přes Gottéron) do Montrealu. Réway už má smlouvu v NHL

- Reklama -

Canadiens ho draftovali před třemi roky, když působil v týmu Gatineau v juniorské QMJHL. Martin Réway odehrál v zámoří ještě jednu sezónu, ale potom se vrátil do pražské Sparty, odkud kdysi do Kanady odcházel. V českém klubu vydržel slovenský útočník do poloviny listopadu, následně zamířil do švýcarského Fribourg-Gottéronu.
Ode dneška už je možné jméno jednadvacetiletého forvarda znovu spojovat s Montrealem, kanadský celek mu nabídl tříletou nováčkovskou smlouvu.
„Jsme velmi potěšeni, že jsme s Martinem Réwayem dosáhli dohody,“ uvedl na klubovém webu generální manažer Marc Bergevin. „Jako mladý útočník s úžasnými ofenzivními schopnostmi má Martin potenciál stát se velice dobrým hokejistou. Naši skauti měli příležitost ho několikrát vidět v akci včetně hraní na mezinárodní scéně na juniorském šampionátu a na mistrovství světa. Jsme rádi, že se připojí ke skupině talentovaných mladíků, kteří budou v září v přípravném kempu bojovat o místo v našem mužstvu.“
Během svého účinkování v quebeckém Gatineau posbíral Réway nejprve 50 a poté 62 bodů za sezónu, což ho v klubových statistikách zařadilo na čtvrté, resp. druhé místo. V české extralize byl v sezóně 2014-15 vyhlášen nejlepším nováčkem. Ve 48 zápasech za Spartu zaznamenal 52 bodů, ve Fribourg-Gottéronu dosáhl podobného průměru (8 branek a 13 asistencí z 19 startů). Jen účinkování na vrcholícím MS mu příliš nevyšlo, v sedmi utkáních si připsal pouze jednu nahrávku.
„Od prvních zápasů jsem cítil určitou nepohodu. Puk mi odskakoval od čepele, nevycházely mi souboje jeden na jednoho,“ přiznává. „Nepřijel jsem se na šampionát zviditelnit, chtěl jsem pomoci mužstvu. Nepodařilo se to, jeden bod je pro mě strašně málo. Čekal jsem, že budu produktivnější a užitečnější.“
Snad se pražskému rodákovi povede lépe v přípravném kempu Canadiens.
Foto: Fabien Perissinotto / Wikipedia Commons

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -