- Reklama -

Zetterberg byl jmenován kapitánem Švédska na Světovém poháru

- Reklama -

Útočník Detroitu Henrik Zetterberg bude mít tu čest vést reprezentaci Tre Kronor jako kapitán na zářijovém Světovém poháru v Torontu (nástupce Kanadského poháru se uskuteční od 17. září do 1. října). Ve čtvrtek to oznámil Švédská hokejová federace.
„Být kapitánem tohoto týmu je pro mě něco velmi výjimečného,“ komentovala své zvolení dlouholetá opora ofenzivy Red Wings. „Jsem tím poctěn. Budu si to určitě navždy pamatovat,“ doplnil rodák z Njurundy.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Pětatřicetiletý veterán má zkušenosti i z prvního ročníku World Cupu, jenž se konal v roce 2004. Svou vlast dosud reprezentoval na třinácti turnajích, kapitánem národního výběru bude podruhé v kariéře. Premiéru v této prestižní funkci si prožil před dvěma lety na olympiádě v Soči.
Hned v prvním zápase s českými hokejisty dal Zetterberg gól, do dalších zápasů už ale nenastoupil. Ze hry ho vyřadila vyhřeznutá ploténka, která ho trápila už během sezóny v National Hockey League. I bez jeho pomoci došli Švédové až do finále, ve kterém podlehli Kanadě 0:3.
Olympijský vítěz z Turína (2006) má přirozené vůdčí schopnosti, jež uplatňuje i na klubové úrovni. Po odchodu krajana Nicklase Lidströma do hokejové penze se právě Zetterberg stal novým lídrem Red Wings. „Henrik je zosobněné vůdcovství. Moc toho nenamluví, ale jde příkladem na ledě,“ řekl detroitský útočník Justin Abdelkader.
Během třinácti sezón odehrál v základní části NHL za Detroit 918 zápasů a nasbíral v nich 836 bodů (309 branek , 527 přihrávek). Ve 137 utkáních play off zaznamenal 120 bodů, na kontě má 57 gólů a 63 asistencí. „Žádný jiný kandidát nepřicházel v úvahu. Znám ho z Detroitu. Nikdo není lepší, je to jasná volba,“ uvedl na jeho adresu spoluhráč Nicklas Kronwall.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -