- Reklama -

Životní zápas Coltona Sissonse

- Reklama -

Tak tohle byl jednoznačně jeho nejlepší zápas v dosavadní hokejové kariéře a nemohl přijít v lepší dobu. Útočník Nashvillu Colton Sissons zaznamenal v šestém utkání finále Západní konference proti Anaheimu svůj premiérový hattrick v play-off a měl tak zásadní podíl na výhře Predators v poměru 6:3. Se spoluhráči mohl po závěrečné siréně oslavit historický postup do finále Stanley Cupu.
Tým kouče Laviolettea podobného hrdinu nutně potřeboval, pokud už se nechtěl vracet zpátky do Kalifornie. Tentokrát se jeden takový našel. Pro někoho možná překvapivě vystoupil z řady útočník s číslem deset, který při absenci Ryana Johansena a Mikea Fishera zaujal místo v prvním útoku Preds.
Právě post středního útočníka měl být možná klíčovou slabinou Predátorů, jakmile jim ze sestavy vypadli první dva centři. Vždyť Ryan Johansen v play-off sbíral téměř bod na zápas a kapitán Mike Fisher vedl druhý útok, navíc disponuje ohromnými zkušenostmi. Mladý Sissons se tak rázem ocitl v situaci, jakou doposud nezažil. V zápase, kdy se rozhodovalo o postupu do finále Stanley Cupu, měl vést první útok. Někteří mladí hráči by se takové zodpovědnosti možná zalekli, Sissons byl ale k nezastavení. Byl ho doslova plný led a po zásluze byl za svou neutuchající aktivitu odměněn.
Rodák z Vancouveru vstřelil druhý, třetí a čtvrtý gól svého týmu. V úvodní části nejprve zvyšoval vedení domácích na 2:0, na začátku třetí části, po snížení Ducks na 2:1, vrátil svému týmu dvoubrankové vedení. A když soupeř dokázal dvěma zásahy srovnat skóre, vzal si opět slovo hrdina večera. Vedle hattricku tak byl Sissons také autorem vítězné branky, když v čase 54:00 zlomil nerozhodný stav 3:3. Ducks ve třetí třetině smazali dvoubrankovou ztrátu a krátce před tím, než Sissons dovršil svůj hattrick, měli výhodu přesilovky. Mohli tak obrátit skóre na svou stranu. Preds se ale ubránili a ihned po vypršení trestu zasadil Sissons soupeři smrtelnou ránu, když přihrávku Calleho Järnkroka napálil pod horní tyčku.


Při dvanácti výhrách Preds během dosavadního průběhu play-off si vítězný gól připsalo hned deset různých hráčů, pouze James Neal a právě Colton Sissons mají na kontě dvě vítězné trefy. V letošním play-off se Sissons zlepšil na pět branek a stejný počet asistencí. S pěti trefami se vyrovnal dvojici Roman Josi, James Neal, jediným, kdo má aktuálně v týmu Preds na kontě více branek, je Filip Forsberg.
Body ale nejsou to jediné, čím je svému týmu prospěšný. Hraje výborně na obou koncích kluziště, je silný na buly, dobře brání, hraje oslabení a ještě umí skórovat. Navíc do hry vnáší emoce a disponuje i vůdčími schopnostmi. Dokáže bránit nejlepší hráče soupeře, stejně jako vést elitní formaci, což nyní jasně ukázal. I kdyby už na včerejší kousek nenavázal, historický zápis a postup do finále mu už nikdy nikdo nevezme.
Třiadvacetiletý forvard kroutí teprve druhou sezónu v nejslavnější lize a před začátkem play-off měl na kontě všehovšudy třináct branek. Loni ještě střídal první tým s pobytem na farmě, letos už se v sestavě Preds usadil natrvalo. I tak ale v průběhu sezóny několikrát usedl pouze na tribunu. Když to ale jeho tým potřeboval nejvíc, předvedl se v tom nejlepším možném světle.
V základní části doposud odehrál 109 zápasů s bilancí 13 branek a 7 asistencí. Na farmě v Milwaukee ale vědí, jak dobrý dokáže být. Dvakrát v řadě dokázal v AHL nasázet 25 branek, svůj střelecký instinkt tedy v minulosti prokázal, byť o úroveň níže. Na dresu navíc nosil kapitánské céčko.
Když v lednu zaznamenal na ledě Tampy svůj úplně první hattrick v NHL, také se jednalo o historický zápis. Stal se totiž prvním hráčem, který při svém hattricku vstřelil druhý gól do prázdné branky, zatímco ten třetí už opět proti brankáři. Jeho parádní kousek tehdy ocenil jeden z fanoušků hozením čepice na led, za což mu pak Sissons na Twitteru poděkoval.
Ještě výrazněji se do kronik zapsal včera. Dát tolik branek v takhle důležitém zápase, to se nevidí zase tak často. Pouze čtyři hráči v historii dokázali zaznamenat hattrick v utkání, které rozhodlo o postupu jejich týmu do finále Stanley Cupu. Sissons se stal teprve pátým, čímž se připojil ke čtveřici Wayne Gretzky, Jari Kurri, Mike Bossy a Patrick Kane. To je vskutku vybraná společnost!


Jako poslední to před Sissonsem dokázal Kane, který v roce 2013 pomohl odklidit z cesty obhájce titulu Los Angeles Kings. Blackhawks ve finále uspěli a získali druhý ze tří Stanley Cupů, které mezi lety 2010 a 2015 vybojovali. Bossy to dokázal v dresu Islanders v roce 1983, Kurri v dresu Edmontonu o dva roky později, oba se následně také radovali ze slavného poháru. Gretzky zazářil v roce 1993 proti Torontu, jeho Los Anegles Kings ale ve finále nestačili na Montreal.
Gretzky, Kurri a Bossy jsou už dávno v Hokejové síni slávy, Patricka Kanea tam v budoucnu bezpochyby také přijmou. Pro Sissonse, kterého si Preds vybrali ve druhém kole draftu 2012, je velká čest být zmiňován společně s takovými jmény.
„Nebudu lhát, je to úžasný pocit. O tom, že dám hattrick ve finále konference a my v tom zápase postoupíme do finále Stanley Cupu, se mi ani nesnilo. Když se podívám na výkon celého týmu, tak zkrátka nemám slov. Prošli jsme si těžkými zkouškami, ale drželi jsme při sobě, věřili jsme a teď jsme tady,“ vykládal po utkání dojatý střelec, který byl na ledě u pěti ze šesti gólů Nashvillu. „V celém play-off hraje výborně. V posledních dvou zápasech byl skvělý, odvedl pro nás parádní práci,“ chválí svého spoluhráče obránce Roman Josi.
Predators se mohou těšit na finálovou sérii, která startuje v pondělí. Jejich soupeřem bude buď obhájce poháru z Pittsburghu, nebo Ottawa. Nelze nezmínit, že Penguins disponují zřejmě nejlepší dvojicí středních útočníků na světě (Crosby, Malkin). Nashville se bude muset ve finále obejít bez Ryana Johansena a dá se očekávat, že mnohem více prostoru dostane právě Colton Sissons. Jak obstojí třiadvacetiletý hrdina včerejšího dne ve finále?
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -