- Reklama -

Životní zápas Dominika Haška. Před třiadvaceti lety předvedl 70 zákroků

- Reklama -

Když se řekne jméno Dominik Hašek, čeští hokejoví fanoušci si okamžitě vzpomenou na zlaté olympijské tažení v japonském Naganu. Těm detroitským se zase vybaví jízda za desátým Stanley Cupem v historii klubu na jaře 2002. Příznivcům Buffala vytane na mysli cesta do finále play off v roce 1999 a kontroverzní branka Bretta Hulla, která rozhodla o triumfu Dallasu.
Ještě památnější představení v dresu Sabres Hašek předvedl 27. dubna 1994 v prvním kole vyřazovacích bojů proti New Jersey Devils. Z dnešního úhlu pohledu byla série soubojem dvou brankářských legend – Dominika Haška a Martina Brodeura.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Šesté utkání se za stavu 3:2 ve prospěch Ďáblů hrálo v buffalském Memorial Auditorium. Šavle čelily vyřazení. Během základní hrací doby se nikdo neprosadil. Hašek si připsal 31 zákroků, o jeden víc než Brodeur. V prodloužení převzalo iniciativu New Jersey. V průběhu prvních tří prodloužení přestřílelo Buffalo 35:20. Jenže fenomenálního „Dominátora“ nešlo překonat.
O osudu zápasu rozhodl v čase 125:43 útočník Dave Hannan. Bitva, která začala v 19:40, skončila osm minut před druhou hodinou ranní. Dominik Hašek pochytal neuvěřitelných 70 střel hráčů Devils! Stojí za zmínku, že Brodeur si připsal 49 zákroků.
Bohužel pro gólmana s číslem 39 na zádech série nedopadla šťastně. Rozhodující sedmý duel vyhráli Devils 2:1. New Jersey padlo až ve finále Východní konference proti New York Rangers v prodloužení sedmého zápasu. Na dlouho ale Ďáblové smutnit nemuseli, protože už o rok později na ně čekal první Stanley Cup.
Je dobré dodat, že oba brankáři před 23 lety teprve stáli na začátku svých velkých kariér. Pro Haška to byla první sezóna v roli jedničky Sabres, která mu vyšla natolik skvěle, že si za ni vysloužil dvě individuální ceny – Vezinovu trofej (první ze šesti) a William M. Jennings Trophy (první ze tří). Naopak Brodeur nesl status nováčka a za své výkony obdržel Calder Trophy.
V listopadu 2015 Kevin Weekes, bývalý gólman NHL a současný analytik NHL Network, označil Haškovo představení v šestém zápase proti Devils za nejlepší brankářský výkon v dějinách ligy.
„Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaký jsem kdy viděl, ne-li ten nejlepší. Jak se dá něco takového překonat? Nešlo jen o zákroky, ale především o jejich kvalitu v průběhu základní hrací doby a nastaveného času a také o důležitost utkání. Hašek dokázal pochytat střely různými způsoby. Dokázal improvizovat a jeho schopnost číst hru byla nepřekonatelná. Hašek viděl tu samou nebo podobnou ránu a dokázal ji chytit mnoha způsoby v různé době. Nikdy jste nevěděli, co udělá. Právě díky jeho nepředvídatelnosti jsem ho moc rád sledoval,“ uzavírá Weekes.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -