- Reklama -

Zmrazí prosinec naděje Senátorů na play off?

- Reklama -

Kalendářní rok se dneškem překlonil do své poslední, dvanácté etapy. Ať už ve vás chladný prosinec vyvolává jakékoliv pocity, v případě ottawských Senátorů půjde o hledání ztracené jiskry. Po výborném úvodu sezony jako by mužstvu došla šťáva a postupně se propadá tabulkou. Naposledy se kanadský klub sklonil před výkony Tampy Bay, na jejímž ledě prohrál 4:1.
Ottawě patří 11. místo v konferenci a i když ztrácí pouhé dva body na postupovou osmičku, z minulých deseti zápasů zvítězili svěřenci trenéra Paula McLeana pouze třikrát. Právě šestapadesátiletý kouč má nyní za úkol naladit svoje mužstvo na správnou vlnu a utišit hlasy sílící kritiky. Ale jednoduché to mít nebude.
V příštích šesti dnech čeká Senátory zkouška ohněm. Dvakrát nastoupí proti rozjetému NY Islanders, pak je čeká souboj s nejlepším týmem ligy Pittsburghem a v neděli se střetnou s Vancouverem, vedoucím týmem Pacifické divize. Přitom hráči, trenéři i generální manažer Bryan Murray dobře vědí, že bude-li mužstvo pokračovat v současných výsledcích, play off může být nenávratně ztraceno.
„Jsme pod tlakem. Chceme zůstat v kontaktu s elitní osmičkou, přestože nehrajeme takový hokej, jaký bychom rádi předváděli. V příštím zápase na Long Islandu musíme najít způsob, jak získat dva body. Nejlepší týmy buď vítězí, nebo vybojují alespoň bod za prohru v nastaveném čase. Musíme hrát chytřeji a vrátit se zpět k základům našeho herního systému,“ řekl útočník Clarke MacArthur. Devětadvacetiletý Kanaďan je s osmi góly nejlepším střelcem týmu, v produktivitě ho překonává pouze kapitán Erik Karlsson.
Známky zlepšení byly znát už v posledním duelu proti Lightning, ve kterém Ottawa ztratila slibně rozehraný zápas třemi inkasovanými brankami v závěrečném dějství. „Chceme zvrátit běh událostí. Nikdo jiný to za nás neudělá. Soupeři nás šetřit nebudou a v žádný jednoduchý zápas nemůžeme doufat. Právě naopak, večer co večer to bude stále těžší, ale jen tak se může naše mužstvo rozvíjet,“ řekl obránce Chris Phillips.
Stejně jako loni i letos zůstává Achillovou patou kanadské týmu obrana. V počtu inkasovaných branek se Ottawa drží uprostřed ligového pelotonu, nicméně situaci zachraňují především gólmani Craig Anderson a Robin Lehner. Na branku Senátorů letí v průměru více jak 35 střel na zápas, hůře je na tom pouze Buffalo.
Kapitán Erik Karlsson však zůstává optimistou. „Naše defenzíva se zlepšuje. Občas si vybereme slabší chvilku, ale celková herní koncepce se ukazuje jako správná. Musíme se především naučit podávat stabilní výkony. Naštěstí máme dva výborné gólmany, kteří nás vždycky vysekají z problémů. Lepší výsledky od nich nikdo požadovat nemůže.“
Ale jak docílit stabilní výkonnosti? „Ve všech zápasech jste pod tlakem. Každé střídání, každý souboj je monitorován. A tak se nabírají zkušenosti. Musíte se naučit rychle zapomínat, protože i když se snažíte sebevíc, někdy vás potkají lepší momenty, jindy horší. Musíte si vytvořit širší obrázek toho, čeho chcete vlastně dosáhnout,“ řekl Phillips.
„Vždy, když vstoupíme na led, tak od nás lidé očekávají vítězství. Ale to přirozeně není v lidských silách. Právě proto nemusíme hned věšet hlavu, když se nám zápas nepovede. Dokud máme tu příležitost něco dokázat, je třeba se o to porvat.“
Teď to musí Senátoři přenést i do praxe. Jinak se play off stane pouze nesplněným snem.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -