- Reklama -

Znovu mezi lidmi. Gordiemu Howeovi se dostalo v Saskatchewanu vřelého přijetí

- Reklama -

V pátek měli hokejoví fanoušci možná jednu z posledních možností vidět osobně Gordieho Howea. Hokejová legenda se spolu s dalšími bývalými hokejovými velikány objevila na večeři Kinsmen Sports Celebrity v Saskatoonu v Saskatchewanu.
Mezi přizvanou honorací byli taktéž Wayne Gretzky, Bobby Hull nebo jeho syn Brett Hull. Program byl orámován recepcemi a pořadateli akce inzerován jako poslední veřejné vystoupení „Pana Hokeje“.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Šestaosmdesátiletý Howe na tom už delší dobu není zdravotně dobře. Minulý rok utrpěl minimálně jednu mozkovou mrtvici, lékaři mu už před nějakým časem diagnostikovali stařeckou demenci. Respektovaný velikán se neobjevil na ranní tiskové konferenci, byl ale k dispozici na večeři. Na lidi kolem se usmíval.
Když bylo veřejně oznámeno, že jeden ze stadiónů v Saskatchewanu, kde se Howe narodil, ponese právě jeho jméno, dav nadšeně aplaudoval „Gordie. Gordie!“.
„Neexistuje nic dobrého, co by nešlo o Gordiem Howeovi říct,“ pronesl jeden z hlavních řečníků Wayne Gretzky. „Tak to prostě je. Je to báječný hokejový hráč, senzační otec a vůbec skvělá osobnost.“
Jak uvedl syn Mark, cesta neprobíhala úplně hladce. Gordie Howe spolu se synem Murraym, jenž ho doprovázel, strávil ve čtvrtek na cestě kvůli problémům s letadlem a dalším prodlevám kolem dvanácti hodin. Otci prý hodně pomohla nedávná léčebná kúra v Mexiku. Ačkoli se starému pánovi původně moc nechtělo, účinky byly vidět okamžitě.
Jak už bylo řečeno, Gordie Howe je rodákem z Floralu, což je oblast Saskatchewanu. Byl nejdominantnějším hráčem své doby. Spojoval v sobě šikovnost a ohromující sílu, která naháněla strach většině jeho soupeřů.

V letech 1946-71 působil v Detroitu, kde stanovil řadu rekordů NHL a vyhrál čtyři Stanley Cupy. Později se vrátil k hokeji v konkurenční World Hockey Association, kde měl unikátní možnost nastupovat se svými dvěma syny Markem a Martym. Po skončení WHA a přechodu několika klubů do NHL odehrál poslední ročník 1979-80 za Hartford znovu v NHL. Končil v 52 letech.
Wayne Gretzky, který Howea jako dítě velmi obdivoval, vzal své syny z teplé Kalifornie do studené Kanady, aby se s hokejovou legendou setkali. „Chtěl jsem je tu mít, aby pochopili, jak výjimečný člověk to je a jak důležitou roli hrál v mém životě,“ řekl nositel čísla 99.
Foto/Photo by: Wylie Poon

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -