- Reklama -

Znovuzrozený. Rick Nash pojedenácté v řadě na dvaceti gólech

- Reklama -

Celkem devatenáctkrát se celek New York Rangers utkal na tripu  do západní Kanady s týmy Vancouveru, Edmontonu a Calgary, nikdy ovšem nedokázal všechny tři zápasy vyhrát. Jezdcům se to povedlo až nyní, na dvacátý pokus. Úspěšný výjezd, během něhož o víkendu uspěli ve Vancouveru (5:1) i Edmontonu (2:0), zakončili včerejší výhrou ve Scotiabank Saddledome nad domácími Flames v poměru 5:2.
Rangers si tak připsali už čtvrtou výhru v řadě. Proti soupeřům ze Západní konference bodovali v devíti z deseti letošních utkání. Dvěma brankami se na vítězství podílel kanonýr Rick Nash, pro kterého se jednalo o devatenáctý a dvacátý zásah v sezóně. „Tři výhry jsou fajn. Tenhle trip jsem už v kariéře zažil mockrát a nemyslím, že jsme někdy třikrát vyhráli. To je na tom vzrušující,“ řekla hvězda večera.
Byl to včera v Calgary jeho večer a byl ve znamení jedenáctek. První Nashova branka znamenala prodloužení bodové série kanadského křídelníka už na jedenáct duelů. Delší bodovou šňůru olympijský vítěz v kariéře nezažil. V letošní sezóně dokázal jedenáctkrát v řadě bodovat už jen Jevgenij Malkin z Pittsburghu. Během zmíněných jedenácti zápasů si Kanaďan připsal na své konto čtrnáct bodů za osm branek a šest asistencí. Druhá trefa pak znamenala pokoření dvacetigólové mety, na kterou se Nash dostal v kariéře pojedenácté v řadě!
„Myslím, že to není překvapení. Rick Nash je elitní hráč. Loni hrál stejně dobře, jen nedokázal tak často dostat puk do sítě. Letos je ale naším nejlepším hráčem, a to je pro nás důležité,“ komentoval formu spoluhráče Derek Stepan. „V kabině je přirozeným lídrem. Po celý rok nám jde příkladem, pomáhá mladším klukům. Zdá se, že v poslední době to vzal do svých rukou a odvádí pro nás skvělou práci,“ dodal Stepan.
Třicetiletý rodák z Bramptonu v Ontariu kompliment skromně vrací. „Nejdůležitější je, že Stepan skvěle tvoří hru a mám taky štěstí na odražené puky. Je to jedna z těch věcí, o kterých nechcete moc přemýšlet, když vám vše vychází,“ řekl Nash. Kdyby nebyl hokejistou, živil by se pravděpodobně jako tělocvikář nebo policista, jak uvedl v dotazníku před olympiádou ve Vancouveru. Aktuálně tedy vyučuje tělocvik na scéně NHL a jde mu to náramně.
O probuzeném střelci, který svými výkony a brankami táhne Rangers do play off, se v zámoří začíná hovořit jako o možném kandidátovi na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče.
„Nepamatuji si hráče, který by byl tak aktivní a tak dobrý v protiútocích. Je ohromné ho sledovat. Týmu to dodává velkou sebedůvěru, když vidí, že máme hráče, který dokáže pozvednout svou hru na takovou úroveň. Velmi často je v utkání rozdílovým faktorem,“ chválí nejproduktivnějšího hráče týmu Henrik Lundqvist.
Včerejší výhra katapultovala Jezdce před Washington na třetí příčku Metropolitní divize, která by jim zaručovala postup do bojů o Stanley Cup. Z jedenácti duelů Nashovy bodové série Rangers uspěli v osmi. Jen slova chvály má pro svého elitního útočníka kouč Alain Vigneault. „Potřebujeme, aby hrál tak, jak právě hraje. V tom se nelišíme od ostatních týmů v lize. Potřebujete, aby vaši nejlepší hráči hráli jako nejlepší hráči. Právě to Rick momentálně dělá,“ uvedl kouč.
V devětadvaceti letošních utkáních si Nash připsal 20 branek a 13 asistencí, což jej řadí na konec první desítky kanadského bodování soutěže. Za loňské výkony, kdy nastřílel za celou sezónu průměrných šestadvacet branek, byl často kritizován. Spoluhráči sice věděli, kolik černé práce na ledě zastane, v médiích to ale často za svou nízkou produktivitu schytával. Našla se spousta těch, kdo už ho pomalu odepisovali. Nyní se zdá, že je starý dobrý Rick Nash zpátky.
Zda fanouškovi kapely Green Day forma vydrží a bude skutečně patřit mezi kandidáty na Hart Trophy, se teprve uvidí. Do závodu o korunu krále střelců a trofej Maurice Richarda se ale Nash už nyní vážně přihlásil. Jezdcům, jejichž úspěch v posledních letech závisel zejména na formě Henrika Lundqvista, by se superstřelec s parádní formou v boji o play off moc hodil.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -