- Reklama -

Žralokům vypadaly zuby. Bude mít Hertl nového trenéra?

- Reklama -

Šestkrát po sobě se hokejisté San Jose pod vedením Todda McLellana probojovali do play off. Posedmé se to muži, jenž v roce 2008 vystřídal na lavičce Rona Wilsona, nepovede. Nabízí se tedy zákonitá otázka: přežije 47letý kouč letošní předčasný konec sezóny a bude mít možnost dostát svým smluvním závazkům zcela, tedy až do jara příštího roku?
„Nechci se o ničem takovém bavit, dokud nebude úplně po sezóně,“ odbyl novináře v úterý dopoledne, jen několik hodin poté, co se vítězstvím Winnipegu nad Minnesotou zpečetil osud Žraloků. „Chci si užít poslední dva zápasy s týmem a co bude poté, to se uvidí. Musíme zhodnotit spoustu věcí.“
Na začátku svého působení Sharks získal s mužstvem tři divizní tituly, v následném play off z toho dvakrát bylo konferenční finále. Pokaždé ovšem poměrně jednoznačně prohrané, v roce 2010 bez výhry nad Chicagem a o rok později s jediným úspěchem proti Vancouveru. V další sezóně vypadlo San Jose hned v úvodním kole se St. Louis, následovaly dvě těsné porážky 3:4 s Los Angeles. Ta první ve druhém kole, loňská – o hodně bolestnější – hned v první fázi, navíc v situaci, kdy Žraloci nedokázali proměnit čtyři mečboly.
Před nástupem někdejšího detroitského asistenta na střídačku chyběl kalifornský klub ve vyřazovacích bojích naposledy v roce 2003, takže až do těchto dnů držel druhou nejdelší aktivní sérii v NHL (po Red Wings s jejich 23 účastmi v řadě). Za posledních sedmnáct sezón přijdou Sharks o nadstavbovou část teprve podruhé. Jestliže se až dosud o rozpadu pospolitého jádra týmu tvořeného Joe Thorntonem, Patrickem Marleauem a dalšími pouze hovořilo, nyní zřejmě přijde čas na činy. A své dlouholeté svěřence může následovat i hlavní trenér.

„Zklamaný nejsem pouze já, ale celá parta. Budeme v kronikách zapsaní jako ti, za jejichž éry úspěšná série skončila, bude to součástí naší reputace,“ uvědomuje si McLellan.
Ze současné základní sestavy vyprší na konci června smlouva brankáři Anttimu Niemimu, obráncům Mattu Irwinovi a Scottu Hannanovi a útočníkovi Johnu Scottovi (řeč je o nechráněných volných hráčích). Valná většina ostatních má ale kontrakty pouze na další rok či dva, takže pro případnou směnu by nebyli neprodejným zbožím. To bude úkol pro generálního manažera Douga Wilsona, trenér Todd McLellan zatím tak daleko nehledí.
„Připadám si jak učitel ve třídě, která má před sebou poslední dny před prázdninami,“ odtuší. „Jsou před námi ještě dva zápasy, budou to důležité dny.“
Zůstaneme-li u školní analogie, chodí Tomáš Hertl teprve do druhé třídy, navíc na prvním stupni. Až jemu vyprší za rok kontrakt, pořád bude jen chráněným volným hráčem, takže Sharks budou mít přednostní právo na vyjednávání – pokud k němu samozřejmě nedojde už dříve. Podobně na tom bude např. Matt Nieto.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -