- Reklama -

Ryan Kesler poprvé nastoupil proti „svému“ Vancouveru

- Reklama -

Hned pro několik aktérů bylo včerejší utkání mezi Anaheimem a Vancouverem pikantní. Na jedné straně se proti svým bývalým spoluhráčům postavil Ryan Kesler, na té druhé zase důvěrně znali svého protivníka Nick Bonino a Luca Sbisa. Včera to byly Kosatky, kdo se nakonec mohl radovat z bonusového bodu navíc, především zásluhou Nicka Bonina. Ten ke gólu v základní hrací době přidal ještě jediný proměněný nájezd v rozstřelu. A „pomohl“ i bývalý hráč Kosatek Kelser, který trefil pouze tyčku a přisoudil tak bonusový bod Vancouveru.
Canucks odstartovali do sezóny nad očekávání dobře a generální manažer Jim Benning sklízí chválu za to, že v létě dokázal Keslera, jenž dával delší dobu najevo svou nespokojenost, vyměnit za velice solidní protihodnotu. Před Benningem byl poměrně obtížný úkol. Za prověřeného centra do druhé formace nemohl žádat jen tak leckoho.
Kesler navíc sepsal seznam pouhých několika týmů, které pro něj připadaly v úvahu. Benning z této zapeklité situace dokázal vykouzlit obchod, který se ve světle posledních událostí jeví jako geniální. Bonino hraje tak dobře, že si ve Vancouveru fanoušci na Keslera už ani nevzpomenou.
Benning dokázal za měsíc ve funkci to, co se jeho předchůdci Mikeu Gillisovi nepodařilo. Zbavil se nespokojené hvězdy a získal místo ní více než adekvátní náhradu. Luca Sbisa je perspektivní a všestranný bek. Bonino byl v Anaheimu ve stínu hvězdných centrů Getzlafa a Koivua, ale už ukázal, že je také výborným hokejistou. Ke všemu připočtěme ještě první kolo draftu, jenž Vancouver použil na talentovaného centra Jareda McCanna, a třetí volbu, kterou Benning přepustil týmu New York Rangers, aby získal Dereka Dorsetta. Za jednoho nespokojeného hráče tak Kosatky získaly více než dost.
Bonino okamžitě zaplnil místo ve středu druhého útoku za Henrikem Sedinem a se třinácti body je aktuálně třetí v bodování týmu. Na svém kontě má o dva body více než Kesler v Anaheimu. To ale ještě neznamená, že Ducks jsou jasným poraženým tohoto trejdu. Jde jim zkrátka jen o něco jiného.
Kačeři doufají, že Keslerova extratřída se naplno projeví zejména v play off, kdy bude pro ostatní týmy značně obtížné bránit dva útoky, v jejichž čele stojí hráči kalibru Ryana Getzlafa a Ryana Keslera. Dvěma centry podobné kvality se může pochlubit jen málo týmů v lize.
Zatím si vedou dobře oba včerejší soupeři. Zatímco od Anaheimu se čekaly velké věci, s Vancouverem se i přes kvalitní posily (Miller, Vrbata, Sbisa, Bonino, Dorsett) na špici příliš nepočítalo. Kosatky loni kosila zranění a despotický kouč Tortorella. Nový generální manažer přesně věděl, jakého kouče tým potřebuje, a nakonec si vybral Willieho Desjardinse.
„Jeho týmy hrají rychlý hokej. Rychle si přihrávají, hráči jsou disciplinovaní, hra má řád,“ řekl Benning o novém kouči. Pod Tortorellou skončily Kosatky na 28. místě v produktivitě, letos jsou zatím o dvacet příček výše, v průměru střílejí o půl branky na zápas více než loni.
„Když jsem se bavil s Jimem (Benningem) a Trevorem (Lindenem), pochopil jsem, že je čas jít. Jedenáct let v jednom městě je dlouhá doba. Kdybyste se mě dřív zeptali, odpověděl bych, že ukončím kariéru jako hráč Canucks. To se ale nestalo a pro mne začíná nová kapitola. Jsem nadšený z této nové příležitosti,“ řekl včera Kesler v rozhovoru pro server Sportsnet.ca.
„Samozřejmě mi chybí staří spoluhráči a kamarádi, zejména Kevin (Bieksa), Alex (Burrows) a Sedinové. Jedenáct let jsem s nimi hrál, za tu dobu se mezi vámi vytvoří pouto. To mi bude nejvíc chybět. Teď si vytvářím vztahy s novými spoluhráči. Je to vzrušující, máme velmi dobrý tým. Těším se na led každý den,“ dodal.
Pro největší hvězdy Kačerů Getzlafa a Perryho má jen slova chvály. Nejprve s nimi ale musel zakopat válečnou sekeru. Přece jen, jako soupeř se s nimi potkával velmi dlouho a velmi často a nebyly to vždy souboje v rukavičkách. „Vyřešili jsme to rychle. Smáli jsme se tomu. Jsou to skvělí kluci. Před pár měsíci bych to neřekl, ale jsou to fajn chlapi,“ komentoval Kesler přijetí hvězdnou dvojicí Ducks.
Na Vancouver však nebude vzpomínat ve zlém, přestože si přál odejít. „Je to součást mého života, mé rodiny, a vždycky bude. Narodil se mi tam syn, má dcera tam má přátele. Jedna moje část bude to město vždy milovat. Jakmile skončím kariéru, jsem si jistý, že tam budu velmi často jezdit,“ řekl na adresu olympijského města.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -