- Reklama -

1260 zápasů a dost. Radek Dvořák pověsil brusle na hřebík

- Reklama -

cesivnhl-logo-150x150-3Jen tři Češi odehráli v National Hockey League více utkání než táborský rodák, kterého před dvaceti lety draftovala Florida z desátého místa. Za dosud aktivním Jaromírem Jágrem (1516) a vysloužilci Romanem Hamrlíkem (1395) a Robertem Holíkem (1314) najdeme na čtvrté pozici Radka Dvořáka. Ani on už k 1260 utkáním další nepřidá, včera oficiálně informoval o ukončení aktivní kariéry.
„Bylo pro mě ctí nastupovat po osmnáct sezón v nejlepší lize na světě,“ vzkázal ze svého domova v Boca Raton na Floridě prostřednictvím hráčské asociace NHLPA. „Chtěl bych poděkovat všem klubům, trenérům a spoluhráčům, za které a s nimiž jsem hrál. Rád bych také poděkoval svým rodičům, ženě a dětem, kteří mě vždy podporovali a pomáhali mi během celé mé kariéry. V neposlední řadě chci poděkovat fanouškům, kteří mi věřili a sledovali mě.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Těch klubů bylo dohromady osm. Českobudějovický odchovanec uznávaný především za svoji černou práci pro mužstvo získal u Panterů pevné místo v sestavě hned v první sezóně po draftu a vydržel u nich do konce roku 1999, než se stal během jednoho dne předmětem dvou směn a přemístil se do New Yorku. U tamních Jezdců strávil další tři sezóny, poté při přestupové uzávěrce zamířil do Edmontonu.
K Olejářům se vrátil ještě po výluce, na sezónu 2005-06 se upsal St. Louis. Následnou smlouvu podepsal se svým prvním zámořským zaměstnavatelem, takže svoji bilanci s Pantery rozšířil o další tři a půl sezóny. Jaro 2011 dosloužil v Atlantě, na podzim navlékl dres Dallasu.
Při poslední výluce si našel angažmá ve švýcarském Davosu, po jeho vyřazení z play off stihl ještě závěr sezóny v Anaheimu. Bez práce nezůstal ani na podzim 2013, i když o ni musel bojovat v přípravném kempu Caroliny. Vyšlo to.
„Tohle je moje soutěž. Hraju tu už tak dlouho a myslím, že na to pořád mám,“ hlásil tehdy šestatřicetiletý útočník. „Byla to pro mě skvělá zpráva, když mě Hurricanes pozvali do kempu a dali mi šanci vrátit se do NHL. Mám příležitost hrát v nejlepší lize světa. Jsem v ní už dost dlouho a mám za sebou spoustu důležitých zápasů, takže doufám, že můžu své zkušenosti přenést na ostatní.“

Ve 1260 utkáních nakonec zaznamenal 227 branek a 363 asistencí. Během sezóny 2000-01 si u Jezdců  připsal 67 bodů, o tři roky později u Oilers pokořil padesátibodovou metu ještě jednou. Do play off se sice podíval pouze čtyřikrát, zato tam dvakrát obtiskl výraznou stopu. V roce 1996 s Floridou a v roce 2006 s Edmontonem postoupil do finále Stanleyova poháru.
Na mezinárodní scéně to k titulům dotáhl, a to hned třikrát. Je majitelem zlatých medailí z MS 1999, 2001 a 2005. Zahrál si i  na šampionátu v roce 2004, ve stejném roce absolvoval Světový pohár. Radka Dvořáka najdeme také na české olympijské soupisce pro Salt Lake City 2002.
Foto/Photo by: Benjamin Reed

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -