- Reklama -

Al Arbour se odebral na ostrov Avalon

- Reklama -

Je v tom kus kruté symboliky. Ostrované si po přestěhování z Long Islandu do Brooklynu ponechají původní dresy i logo, ale o část své bohaté historie přesto přijdou. Newyorský klub dnes informoval veřejnost o skonu člena Hokejové síně slávy Ala Arboura. Zemřel ve věku 82 let na následky boje s Parkinsonovou chorobou a stařeckou demencí.
Jako trenér je Arbour podepsán pod všemi čtyřmi triumfy, kterých Islanders dosáhli v řadě v období 1980-83. Ještě o rok dříve se stal nositelem Jack Adams Trophy pro nejlepšího trenéra sezóny. V NHL odkoučoval 1607 zápasů (po Scottym Bowmanovi nejvíce ze všech mužů svého řemesla). Až na úvodní tři sezóny na počátku 70. let, kdy vedl St. Louis Blues, měl pod taktovkou Ostrovany. V roce 1996 byl uveden do Síně slávy.
„Al bude vždy vzpomínán jako jeden z nejlepších, ne-li nejlepší, koučů, kteří v historii National Hockey League stáli na střídačce,“ stojí v prohlášení GM newyorského celku Gartha Snowa. „Se jménem NY Islanders jsou spojeny čtyři Stanley Cupy především díky Alově neuvěřitelnému úsilí. Al je jedním z důvodů, proč Islanders vstoupili do historie.“
Když v roce 1994 Arbour s trénováním končil, čítala jeho bilance u Ostrovanů 1499 zápasů. O třináct let později pocit jisté nedokončenosti nedal spát tehdejšímu trenérovi Tedu Nolanovi, jenž navrhl, že se na jedno utkání vzdá funkce, aby mohla klubová legenda svůj účet zaokrouhlit.

„Bylo to úžasné gesto od Teda i od Islanders. Jsem polichocen, že si na mě Ted vzpomněl,“ komentoval to v té době Arbour.
Ještě než začal slavit úspěchy s Ostrovany, získal rodák z ottawského Sudbury tři Stanley Cupy jako aktivní hráč na postu obránce. V roce 1961 s Chicagem, v letech 1962 a 1964 s Torontem. Kromě toho v době aktivní kariéry nastupoval v NHL také za Detroit a St. Louis, celkem absolvoval 626 utkání základní části a 86 zápasů vyřazovací fáze.
„Dohromady odehrál a odtrénoval v play off víc utkání než kdokoliv v hokejové historii – víc než Scotty, víc než Joel Quenneville,“ připomněl před časem Don Cherry, který s Arbourem kdysi přeskakoval společně mantinely v nižších zámořských soutěžích. Svérázný komentátor nemá tak docela pravdu, protože Arbourův celkový součet 209+86 nestačí na 353 odtrénovaných utkání Scottyho Bowmana, ten ovšem nikdy nepůsobil jako hráč.
Na Arbourových kvalitách to ovšem nic neubírá. „Byl to ten nejlepší trenér, pod jakým jsem kdy hrál,“ tvrdí někdejší útočník Ray Ferraro. „Al měl velký cit pro to, co hráč potřebuje nebo jak se k němu chovat. Věděl, kterou metodu v který okamžik použít – kdy ho kopnout do zadku a kdy ho poplácat po ramenou.“
Foto/Photo by: Neil R.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -