- Reklama -

Alfredsson zřejmě příští čtvrtek oznámí konec kariéry

- Reklama -

Daniel Alfredsson, jehož trápí vleklé problémy se zády, se s aktivní kariérou rozloučí na půdě klubu, ve kterém se stal hvězdou National Hockey League. Na 4. prosince je v Ottawě naplánována tisková konference, Senátoři navíc uctí svého bývalého kapitána slavnostní ceremonií v aréně Canadian Tire Centre před zápasem s New Yorkem Islanders.
„Bude to opravdu výjimečný a historický den pro organizaci Ottawa Senators i její fanoušky. Vítej doma Alfie!“ napsal na svém účtu na sociální síti Twitter majitel kanadského týmu Eugene Melnyk.
Spojení Daniela Alfredssona s Ottawou trvalo osmnáct let (1995-2013). Vlastně déle. Senátoři draftovali šikovného Švéda v roce 1994, došlo k tomu až v šestém kole, z celkové 133. pozice. O rok později za Ottawu nastoupil a na konci sezóny získal ve čtyřiadvaceti letech Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny.
Alfredsson odehrál v Ottawě nakonec „jen“ sedmnáct sezón, o jednu ho totiž připravila výluka soutěže v roce 2004-05. Po odchodu ruského forvarda Alexeje Jašina v roce 1999 se stal kapitánem Senators a v roce 2007 je dovedl až do finále Stanley Cupu (Ottawa – Anaheim 1:4 na zápasy).
V březnu 2013 se stal třetím švédským hokejistou, který v NHL nasbíral minimálně 1100 bodů. Dnes je z něj absolutní lídr historických statistik Sens. V základní části NHL za ně odehrál 1178 zápasů s bilancí 1108 bodů za 426 branek a 682 asistencí. V play off připojil 121 utkání a rovných sto bodů (51+49).
„Daniel prožil úžasnou kariéru. Bude vzpomínán jako jeden z nejlepších švédských hokejistů i jeden z nejlepších hráčů v historii Ottawy. Jednou by určitě neměl chybět mezi nominovanými do hokejové Síně slávy,“ uvedl na adresu svého někdejšího svěřence kouč Senátorů Paul MacLean.
Když Alfredsson po skončení sezóny 2012-13 oznámil, že si hodlá prodloužit bohatou kariéru o další rok, nikdo nepochyboval o tom, že se tak stane v Ottawě. Po otevření trhu s volnými hráči si ale vybral Rudá křídla z Detroitu, se kterými chtěl na sklonku kariéry zabojovat o Stanley Cup.
Jednačtyřicetiletý veterán podepsal s americkým celkem roční kontrakt za 5,5 mil. dolarů. „Jako spoluhráč byl vynikající. Hodně nám pomohla třeba už jen jeho přítomnost v šatně, výborně si počínal v přesilovkách. Byl to jeden z nejlepších hráčů a lídrů, jaké jsme tu měli,“ pochválil svého krajana kapitán Red Wings Henrik Zetterberg
Rodák z Göteborgu patřil v novém působišti skutečně mezi klíčové hráče. V 68 utkáních nasbíral 49 bodů (18+ 31) a v tabulce týmové produktivity obsadil druhé místo. Jeho sen o pohárovém triumfu se však rozplynul v prvním kole play off, v němž Rudá křídla podlehla Bostonu 1:4 na zápasy.
„Alfredsson předváděl konzistentní výkony. Byl jako Nick Lidström (pozn. red.: legendární švédský obránce), který patřil dlouhá léta v každém utkání k našim nejlepším hráčům. V tom se oba podobali. Také Alfie týmu vždycky něčím přispěl,“ řekl Zetterberg.
„Čím důležitější zápas, tím hrál lépe. Než k nám přišel, potkal jsem se s ním několikrát v národním týmu, ale loňský rok byl pro mne výjimečnou příležitostí zahrát si s ním i v jednom klubu,“ dodal na adresu olympijského vítěze z Turína (2006) čtyřiatřicetiletý centr populárního mužstva z Hockeytownu.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -